Annons
Hans Flink, affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik. Foto: Pressbild / Pexels

Avmattad prisökning på bostäder i riket men inte i växande Skellefteå

BOSTAD Bostadspriserna fortsätter stiga i Skellefteå kommun. I dag presenterar Svensk Mäklarstatistik den senaste utvecklingen.

Annons

På tre månader har villapriserna stigit med 6,0 procent i Skellefteå kommun, betydligt mer än i Västerbotten och Sverige som helhet. Jämförbara siffror för länet och riket är 3,1 procent och 0,7 procent respektive. Under denna tid har 99 villor sålts i Skellefteå, till ett medelpris av 2 582 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 21 189 kronor.

Under samma tremånadersperiod har bostadsrättspriserna stigit med 4,8 procent i kommunen, 8,4 procent i länet och 0,9 procent i riket. 139 bostadsrätter har sålts här, till ett medelpris av 1 682 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 25 802 kronor.

Annons

Utveckling på årsbasis

Sedan oktober 2020 har villapriserna nu stigit med 28,2 procent i Skellefteå kommun och med 20,7 procent i Västerbotten som helhet, att jämföra med 14,3 procent i riket.

Samtidigt har bostadsrättspriserna stigit ännu mer i kommunen – hela 35,9 procent – medan jämförbara siffror för Västerbotten och riket är 15,5 procent och 7,7 procent.

Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan oktober 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan oktober 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Rekord slaget i Sverige

Det har varit lugnare på bostadsmarknaden i Sverige under en tid. Under årets första nio månader har det ändå slagits ett försäljningsrekord, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Antalet sålda bostadsrätter var 101 200 vilket är +12 procent jämfört med samma period förra året, som då var rekord. Antalet sålda villor var 45 400 vilket är en ökning med +5 procent mot 2020, säger affärsutvecklingschef Hans Flink i ett pressutskick.

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons