Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay / Arkivbild

Smittspridningen fortsätter öka – flest fall finns i Skellefteområdet

NYHETER Smittspridningen fortsätter att öka i länet, men inte i lika snabb takt som tidigare. 226 positiva fall konstaterades förra veckan. Smittan sprids huvudsakligen i åldersgrupper med färre fullvaccinerade och där man inte haft möjlighet att vaccinera sig ännu. Det berättar Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Förra veckan analyserades 7 757 prover och 2,6 procent var positiva, en minskning i antalet analyserade prov jämfört med veckan dessförinnan då 8 969 analyserades.

– De nationella rekommendationerna gäller fortfarande. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, även om du är fullvaccinerad. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i affärer och i kollektivtrafik. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan. Om du umgås utanför din närmaste krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark i utskicket.

Sprids bland ovaccinerade

Smittan sprids främst i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, på arbetsplatser och skolor samt inom familjen. Flest fall finns i Skellefteområdet, skriver regionen.

Annons

– Flest positiva fall finns i de åldersgrupper där vi har lägst andel fullvaccinerade och där man inte har haft möjlighet att vaccinera sig än, fortsätter Stephan Stenmark.

Bland de positiva fallen var 80 i åldersgruppen 0–18 år, 65 i åldersgruppen 19–39 år, 66 i åldersgruppen 40–59 år samt 15 fall bland personer som är 60 år eller äldre.

– Det är jätteviktigt att alla som kan vaccinera sig gör det, framför allt i åldersgruppen 16–40 år där vi har en lägre vaccinationstäckning. Om du av någon anledning har tagit den första dosen, men inte den andra, se till att ta den andra dosen, säger Stephan.

Annons

Vaccination av 12–15-åringar

Förra veckan blev det klart att även 12–15-åringar kommer att kunna vaccinera sig.

– Vi har fått många frågor om när vaccinationerna kommer att starta, och kan nu ge beskedet att de beräknas påbörjas vecka 41. Det är mycket logistik som ska ordnas, i och med att vi vill vaccinera på skolor så långt det går. Mer information kommer när allt är klart, säger vaccinationssamordnare Ronny Lestander i pressmeddelandet.

Drop in-mottagningar i länet

Regionen arbetar med att sänka trösklarna för vaccination. En del är att erbjuda drop in-vaccination. Just nu finns möjlighet för allmänheten att göra det på hälsocentralen i Boliden, den centrala vaccinationsmottagningen på Nolia samt på campus i Umeå.

Annons

I Boliden hade de sitt första tillfälle för drop in-vaccination på torsdag förra veckan.

– Det var otroligt uppskattat, och efter en timme fick jag till och med ringa in extra personal. Vi har fått information om att många utrikesfödda inte vaccinerar sig på grund av svårigheter med att boka tid. För att underlätta för invånarna att vaccinera sig kommer vi därför fortsätta med drop in varje torsdag klockan 09.00–15.00 ett tag framöver, förklarar Emma Sjöström, avdelningschefen på Bolidens hälsocentral.

Aktuella tider för drop in finns på 1177.se, tipsar Region Västerbotten avslutningsvis.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons