Annons
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård
 • Foto: Christian Mård

BILDEXTRA: Gamla seminariet ute till försäljning – ”Otroligt vacker”

NYHETER Efter flera års debatt och politisk process ligger gamla seminariet nu ute till försäljning. Intressenter har en månad på sig, sedan kommer Skellefteå kommun besluta om en lämplig köpare.

Annons

Nämnden för support och lokaler har tidigare konstaterat att gamla seminariet inte behövs för kommunal verksamhet. Frågan om det slottsliknande husets framtid har därefter vandrat upp till kommunstyrelsen, som klubbade försäljningen i februari.

Avdelningen för samhällsutveckling på kommunledningskontoret har fått uppdraget att ombesörja försäljningen – utifrån vissa premisser, förklarar Lorents Burman (S).

– Vi kommer såklart att ställa krav på den nya ägaren av gamla seminariet. Det ska vara en seriös köpare, med en långsiktig utvecklingsplan för fastigheten, säger han.

Annons

För att genomföra detta har kommunledningskontoret kontaktat mäklaren Viktoria Backlund vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skellefteå – och nu, sedan igår morse, ligger seminariet ute till försäljning. Hon har inte blivit nedringd än så länge.

Hur är det att jobba med detta jämfört med en annan, vanlig försäljning?

– Väldigt annorlunda, det är inte riktigt samma spekulanter. Det blir kanske inte så många privatpersoner som hör av sig, utan fastighetsutvecklare och företag som ser potential i det här. Det är en otroligt vacker byggnad, men den behöver lite kärlek.

Annons

Viktoria hoppas att det kommer en intressent som ser värdet i det anrika huset. Då byggnaden är K-märkt behöver exempelvis renoveras ske med omsorg. Detaljplanen tillåter kontor och lokaler i huset, men om köparen till exempel vill bygga bostäder så måste detaljplanen göras om. Då blir det också köparens ansvar att ansöka om det.

Intressenter har fram till den 3 oktober på sig. De ska både lämna ett anbud och en verksamhetsbeskrivning – som får stor vikt i valet av köpare. Sedan ska nämnden för support och lokaler och kommunledningskontoret gemensamt besluta vem det blir.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons