Annons
Anders Steinvall har skrivit en bok om Skellefteås utveckling de senaste tio åren. Foto: Omslag/Privat

Snart premiär för Anders Steinvalls bok om Skellefteå: ”Det finns ett enormt positivt utifrånperspektiv”

SAMHÄLLE Att Northvolts batterifabrik byggs i Skellefteå är onekligen en stor händelse för staden. Nu släpper Anders Steinvall, uppvuxen i Skellefteå och tidigare chefredaktör på Norran, en bok som berättar om den kedja av händelser som lett fram till idag.

Annons

I Skellefteå är Anders Steinvalls namn välbekant. Dels bodde han i staden fram till 1984 innan han flyttade till söderut för att jobba på Dagens Nyheter, men även för att han var chefredaktör på Norran mellan 2006 och 2009.

Efter det har Anders under flera år bott och vistats i London där han frilansat åt bland annat TT, och skrivit böcker om den brittiska huvudstaden.

– Under mina år som journalist har jag börjat intressera mig för städers utveckling, och när min dotter flyttade till London några år innan OS 2012 såg jag chansen att skriva en reportagebok om den förvandling som staden genomgick då, berättar Anders.

Den första boken, Det nya London: Frontlinjer, gavs ut 2015, och har sedan följts upp med ytterligare två böcker i samma tema; en om Londons förvandling kring Brexit, och en om Londons alla grönområden och parker.

Annons

– Det är ingenting jag har blivit rik på, men det har varit otroligt intressant att lära känna en stad som London på djupet, säger Anders, som nu är bosatt i Uppsala.

Ingående intervjuer

Idén att skriva en bok om Skellefteås utveckling kom ursprungligen från Anders Westermark 2019, då VD på tidningen Norran.

– Han visste om mitt intresse för städer och undrade om det inte kunde vara precis rätt tidpunkt för att dokumentera Skellefteås resa i en reportagebok. Jag tyckte att det lät intressant, och efter att han utlovat ekonomiskt stöd för projektet från stiftelsen, som då ägde Norran, började jag förbereda arbetet.

Till vänster syns Northvolts vd och grundare Peter Carlsson tillsammans med Anders Steinvall. Foto: Privat.

I januari 2020 började Anders att intervjua ledande personer på Northvolt, och i februari åkte han till Skellefteå för att träffa en stor mängd personer på bland annat Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft som varit delaktiga i arbetet för att batterifabriken skulle hamna just här.

– Totalt har jag intervjuat ett 70-tal personer som varit involverade på ett eller annat sätt. Det är ingående intervjuer under åtskilliga timmar, säger Anders.

Annons

Reportagebok

Pandemins framfart gjorde tidvis arbetet svårt eftersom flera resor fick ställas in, men ungefär 1,5 år senare finns en 250 sidor lång bok klar; Batterifabriken: Skellefteå och resan mot framtidslandet.

– Det är inte en akademisk studie och inte heller en granskning. Det är en journalistisk reportagebok som har ambitionen att berätta den sammanhängande berättelsen som sträcker sig från 2011. Om de processer som lett fram till dagens läge, säger Anders.

Boken består till stor del av en kronologisk skildring av vad som hänt i Skellefteå och hur Northvolt växt fram – men även om konsekvenser och framåtblickar. Anders har fått göra intervjuer med alla han velat, och alla har ställt upp och pratat öppenhjärtigt.

Annons

– Det som blir uppenbart för mig när jag skriver boken är att väldigt många jobbat hårt för det här, och även att det finns ett enormt positivt utifrånperspektiv kring Skellefteå. Det är nästan så att jag ibland inte kunde tro mina öron om hur genuint positivt intryck utomstående personer fått. Jag tror att det kan bli en källa till stolthet för Skellefteborna, säger Anders.

Fler böcker om Norrland

Boken lanseras den 8 september, samma dag som Sara kulturhus invigs. Anders hoppas att den ska ge en sammanhängande bild kring händelseutvecklingen till de som bor här, men också att de som flyttar till Skellefteå ska kunna läsa den och få en förståelse för vad Skellefteå varit och blivit.

Vad Anders ska göra efter att denna bok lanserats vet han inte.

– Nej, men jag är övertygad om att utvecklingen i norra Sverige kommer att leda till många fler böcker i framtiden. Sen om det är jag eller någon annan som ska skriva dem vet jag inte, säger han.

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons