Annons
Ewa Öberg Öström, kommunpolis i Skellefteå. Foto: Arkivbild

Polisen om misstänkta stöldligan och brottsförebyggande arbetet: ”Omöjligt göra det på egen hand”

NYHETER Än så länge har inget nytt inbrott anmälts i Skellefteå kommun, men polisen tror att tjuvarna mycket väl kan befinna sig i området. "Risken är stor", säger kommunpolis Ewa Öberg Öström.

Annons

Tidigare i veckan drabbades en villa i Burträsk av inbrott. Innan dess har flera andra inbrott skett längre söderut i Västerbotten och i Västernorrland. Misstankarna riktas mot en stöldliga, som kan ha jobbat sig uppåt i landet och nått Skellefteå kommun.

– Risken är stor att de är här, säger Ewa Öberg Öström, kommunpolis i Skellefteå.

Ännu har inga nya inbrott anmälts till Skelleftepolisen, men de har uppfattat andra signaler som kan tyda på tjuvarnas närvaro. Ewa hänvisar till sitt varnande inlägg på polisens facebooksida, som delats av många. Där beskrivs flera konstiga iakttagelser.

– Till exempel har någon sett att stenar placerats på ett konstigt sätt utanför garaget. Det är sådant man kan se att tjuvar gör, de rekar och planerar allting väl, säger Ewa.

Annons

Omöjligt bevaka överallt

Hon fortsätter hamra in polisens tidigare budskap om höjd vaksamhet, uppmuntrar grannsamverkan och andra brottsförebyggande åtgärder som var och en kan göra.

Extra resurser har satts in för att höja bevakningen kvälls- och nattetid, men Ewa är tydlig med att alla behöver hjälpas åt. De kan inte vara överallt, alla tider på dygnet.

– Vi kan omöjligt göra det på egen hand. Ta hjälp av varandra och reagera på det som känns fel. Om du ser någonting pågående, att någon till exempel springer i grannens trädgård, så ska du ringa 112 omedelbart. Utan att tveka, så att vi hinner gripa någon.

Annons

Polisen har information om brottsförebyggande åtgärder och grannsamverkan här. På Stöldskyddsföreningens hemsida finns också rådgivning om hur du skyddar dig.

Vill inkludera allmänheten

I september vill Ewa bjuda in hundägare och berätta om saker att hålla utkik efter, som kan signalera att tjuvar varit där och rekat. Hundägare är en tacksam grupp att involvera eftersom de ofta går samma slingor och märker när någonting förändras.

– Leveranspersonal, taxichaufförer och andra som rör sig ute lite konstiga tider får gärna också ta med sig detta, att man tittar sig omkring lite extra när man är ute.

– Följ oss gärna på Facebook, där försöker vi hela tiden ge information, säger Ewa.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons