Annons
Baserat på pressmeddelande
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Kraftig covid-ökning i Skellefteå – jobbar för fler vaccinationstider: ”Har tidigare haft dåligt om tider”

NYHETER 157 personer bekräftades med covid-19 förra veckan. Smittan är fortfarande som störst i Umeå men ökar kraftigt i Skellefteområdet, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Under förra veckan stod Skellefteå för 68 av de totalt 157 positiva svarsresultaten.

– Smittan minskar i länet men ökar i Skellefteområdet, där fall från ett par kluster bidrog. I Skellefteå jobbar man nu med att öka vaccinationstäckningen. Vi har tidigare haft dåligt om tider i till exempel Skellefteå på grund av vaccinationstillgång och bemanning. Just nu finns det möjlighet att boka tid på de flesta hälsocentralerna i Skellefteå, informerar regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Smittspridningen i länet sker framför allt i sociala sammanhang, kompisträffar, fester, fritidsaktiviteter och inom familjen. Det är flest fall i åldersgrupperna 10–29 och 20–29.

Annons

86 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre har fått en första vaccindos och 66 procent av västerbottningarna är färdigvaccinerade med dos två.

1177.se finns information om hur du bokar tid för vaccination. Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid.

Samarbeten med skolor

– Vi har en mycket god vaccinationstäckning bland den äldre befolkningen men vi vill ännu en gång påminna alla yngre och ni som inte bokat tid ännu att göra det. Vaccinationen räddar liv och är det enda sättet att komma ur denna pandemi. Just nu finns det lediga tider på de flesta orterna i hela länet, informerar vaccinationssamordnare Ronny Lestander.

Annons

Region Västerbotten planerar just nu för särskilda samarbeten med bland annat Umeå universitet och gymnasieskolor på flera orter för att öka och tillgängliggöra möjligheten till vaccinering för de yngre invånarna.

– Vi tittar på en mängd olika alternativ till hur det ska vara så smidigt som möjligt för våra yngre invånare att vaccinera sig, berättar Ronny Lestander.

Tål att upprepas

Deltavarianten fortsätter att dominera helt i länet och smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, kompisträffar, fester, fritidsaktiviteter och inom familjen. Det är viktigt att fortsätta följa de nationella rekommendationerna och testa sig vid symptom. Även som vaccinerad.

Annons

– Det tål att upprepas. Undvik trängsel i alla sammanhang. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd. Stanna hemma när du är sjuk, res smittsäkert, och testa dig efter resa utanför Norden. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons