Annons
Elvira är väldigt taggad: "Det kommer att bli jätteroligt! Även om det är mycket att göra."

Storsatsar på livemusik, mat och nöjen vid Skellefteälven – vill ha skönt häng vid vattnet: ”Svårslaget”

SOMMAR Musik, mat och aktivitet – efter en tumultartad start på säsongen är restaurangägaren Fredrik och restaurangchefen Elvira snart redo inviga sin stora satsning vid älven i centrala Skellefteå.

Annons

Nej, allting har inte flutit på för den nye ägaren Fredrik Johansson, som laddat inför sin första sommar med restaurangflottarna. En kväll i maj, efter att ha tagit in vatten, ställde sig restaurangen på botten vid dess övervintringsplats intill Ytterholmen. Men strulet innebär en fördröjning som mest – och spännande saker är i görningen nu.

– Ytskikt har tagit skada, men vi hade ändå planerat att fräscha upp allting och sätta vår prägel. Glädje och skratt, det är den känslan som vi vill ha här, berättar Fredrik.

Med nya färger, blommor och andra växter hoppas de skapa en naturlig förlängning av den fina älvsmiljön vid Bryggarbacken. Allting ska harmonisera med sin omgivning. Det finns mycket att göra och 19-åriga restaurangchefen Elvira Hägglund är peppad.

– Det finns lite tid, men vi ska göra det bästa vi kan för att skapa en mysig aura här.

Annons

Hon har erfarenhet från andra restauranger och har alldeles nyss tagit studenten från ekonomiprogrammet. Det blir inte tal om någon sommarledighet, men det gör inget.

– Det är ju nu vuxenlivet börjar och då får allt man lägga tid på sådant som är viktigt.

Boule och livemusik

På land ska en ny uteservering ställas i ordning, inspirerad av franska boulebarer. En bana kommer att markeras ut i gruset vid kajen där besökare kan utmana varandra.

– Man ska kunna sitta här vid vattnet, träffa folk, äta något gott och bara njuta, eller så kan man aktivera sig om man vill. Det här med boule växer överallt, säger Fredrik.

Fredrik vill utveckla musikutbudet vid Skellefteälven: ”Livescenen kommer att vara bred.”

– Nu i början kommer all servering att driftas från flottarna, men vi ser väl. Framöver skulle man kanske kunna investera mer och bygga en yttre servering, resonerar han.

De planerar också att introducera nya musikupplevelser vid älven. Fredrik ser stor potential, han är delägare i produktionsbolaget Pepson vilket kommer väl till pass.

– Livescenen kommer att vara bred, och kontinuerlig över sommaren i alla fall. Det blir popkvällar, trubadurkvällar och pianobar. Kanske också jazz- och blueskvällar.

Året runt-satsning

Elvira blir inte ensam att jobba här. Till skillnad från förut är flottarna nu här för att stanna. Boule- och uteserveringsdelen blir sommarexklusiv, men själva restaurangen ska förbli öppen över vintern. Det ställer andra krav på rekrytering och bemanning.

Annons

– Det känns roligt och motiverande att ha året runt-verksamhet. Sex-åtta personer ska jobba här under högsäsongen och något färre övrig säsong, förklarar Fredrik.

Elvira berättar att menyn ska dra inspiration från havet. Hon avslöjar inga specifika rätter ännu, men utlovar bland annat räkfrossa. Det nya namnet är ”Strandbaren”.

Möjligheter att växa

Det finns förhoppningar om att ta ännu större ytor i anspråk. De nuvarande flottarna upptar två kajplatser, med det finns fyra här. Alla avsedda för restaurangverksamhet.

– Jag vill göra någonting större, det är en ambition till nästa år. Det är såklart lagen om offentlig upphandling som gäller, men ingen annan har visat intresse, säger Fredrik.

Annons

Han och Elvira ser först och främst fram emot sommaren 2021. De hade tänkt inviga Strandbaren till midsommar, men premiären kan försenas efter försommarens strul.

– Det kommer att bli jätteroligt! Även om det är mycket att göra, säger en glad Elvira.

– Jag tror att sitta vid vattnet är någonting som folk förknippar med den norrländska sommaren, när du hänger med kompisarna och så. Det är svårslaget, säger Fredrik.

Artikeln är en del av Megafonen nr 6-7 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons