Stress är i grunden en överlevnadsinstinkt som gör oss extra fokuserade. Ofta lägger sig stressen när faran försvunnit, men det finns situationer som vi inte kan fly ifrån.
– Det kan handla om till exempel ett dödsfall, att ha förlorat jobbet eller bara att känna sig otillräcklig. Det är saker som kan göra oss stressade över en längre tid, och då måste vi lära oss att hantera det, berättar Katarina Eriksson som tillsammans med Nils Hedlund är ansvariga för den nya kursen “Hantera stressen – få tid att leva” som startar på Solviks Folkhögskola i höst.
Saker som kan göra oss stressade över en längre tid, och då måste vi lära oss att hantera det.
Kursen är till för dig som känner dig stressad och otillräcklig, och är rädd för att stressen ska göra dig sjuk.
– Vi upplever att många känner sig stressade, speciellt nu under pandemin, säger Katarina.
Tanken med kursen är att den ska ge deltagarna verktyg för att hitta balans i livet, innan de blivit utbrända.
– Vi vill hjälpa till att dra i handbromsen, och att deltagarna kan hitta sig själva igen, säger Nils.
Teoretiskt och praktiskt
Undervisningen sker på Solviks Folkhögskola som ligger vacker beläget mellan hav och skog, bara 10 minuters bilfärd norr om Skellefteå. Kursen består av 16 heldagar som är fördelade på 16 veckor. Denna höst är det tisdagar som gäller.
Tid för meditation, lätt motion eller någon annan aktivitet där vi tar hjälp av konst- eller musiklinjen.
– På förmiddagarna kommer vi att ha seminarier där vi utgår från boken “Tid att leva” som är skriven av tre psykologer. Genom den får vi lära oss vad stress är, och hur den påverkar oss, säger Katarina och fortsätter:
– På eftermiddagarna blir det tid för meditation, lätt motion eller någon annan aktivitet där vi tar hjälp av konst- eller musiklinjen som finns här på skolan.
Lyhörda
Gott om tid för samtal och reflektion kommer också att finnas.
Vi kommer även att anpassa oss och vara lyhörda för vad deltagarna tycker och vill.
– Vi har en tydlig plan med vad vi vill att kursen ska innehålla, men vi kommer även att anpassa oss och vara lyhörda för vad deltagarna tycker och vill, säger Nils som tipsar om att det kan gå att få förebyggande sjukpenning ifall du behöver ta ledigt från jobbet för att delta.
– Det är helt klart värt att kolla upp, säger han.
Väl investerad tid
Höstens kurs, som startar den 24 augusti, är den första av denna typ på Solvik, men förhoppningen är att det ska bli ett återkommande inslag i skolans verksamhet.
– Vi tror verkligen att det här är någonting som behövs, och hoppas att många tar chansen. Det är väl investerad tid för framtiden, säger Katarina.
Sista ansökningsdag är 1 juni. Ansöker gör du på Solviks hemsida.