Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Skellefteå kommun / Pixabay

Smittan ökade även förra veckan – men inte i Skellefteå: ”Måste fortsätta hålla ett tydligt fokus”

NYHETER Smittan i Västerbotten ökade något även förra veckan. Sammanlagt testades 668 personer positivt för covid-19 och 11 182 prover analyserades. Cirka 25 procent av den vuxna befolkningen har inlett sin vaccinering, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

– Just nu ser vi en ökning av positiva fall i Umeåområdet och närliggande orter exempelvis i Nordmaling kommun. Som jag sagt upprepade gånger så måste vi bromsa smittspridningen nu, både utifrån omsorgen om sig själv, sin närmsta omgivning och för att rädda liv, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

668 personer testades positivt för covid-19 under vecka 15. Smittspårningen visar ökande fall i åldersgrupperna 0–18 och 19–39 år samt fall sjunkande i 40–59 och 60–69 år. Bland personer över 70 år var bara 33 positiva under föregående vecka. En hög andel av den brittiska virusvarianten påverkar fortfarande smittspridningen i länet.

– Fördelningen av smittan i länet är ökning i Umeåområdet, minskning i Skellefteå och väsentligen oförändrat i södra Lappland. Det är inte bara i Västerbotten spridningen ökar, utan det är även mycket hög smittspridning i våra grannlän, förklarar Stephan.

Annons

Vaccinering i Västerbotten

– Varje vecka vaccineras tusentals personer i Västerbotten med ökad risk för svår sjukdom. Följer vi rekommendationerna och lyckas med lägre smittspridning vinner vi tid så vi hinner vaccinera fler innan de riskerar att insjukna. Sammanlagt har ungefär 25 procent av den vuxna befolkningen i länet påbörjat vaccineringen, säger Stephan.

Sammanlagt hade nästan 77 000 doser av vaccinet delats ut i Västerbotten fram till i fredags. Runt 96 procent av personer över 80 år har påbörjat sin vaccinering och 66 procent är fullvaccinerade. Ungefär 75 procent av personer 70–79 år har påbörjat sin vaccinering. Av personer 65 år och äldre har cirka 67 procent nu fått sin första dos.

Annons

– Vaccinet skyddar bra mot svår sjukdom och död men vi har ännu inte full kunskap om hur smittsam man är om man skulle bära på viruset vid smitta trots vaccination.

– Tre veckor efter att man fått sin första dos så ges ökade möjligheter att handla, besöka vänner, men de skärpta rekommendationerna i Västerbotten gäller fortsatt, att undvika trängsel, hålla avstånd när man rör sig i samhället, stanna hemma vid symtom och testa sig. Så det ger ökade möjligheter men det är inte fritt fram att uppföra sig hur som helst när man är vaccinerad, förtydligar smittskyddsläkaren.

Annons

Samma rekommendationer

Tre veckor efter första vaccindosen har kroppen utvecklat ett bra skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19. Då kan du som är vaccinerad träffa människor från några olika hushåll och även inomhus. Förändringarna innebär bland annat att personer som vaccinerats kan umgås med barn och barnbarn, men umgås bara när alla är friska.

De rekommendationer som gäller i samhället i övrigt gäller också för vaccinerade. Vi behöver alla fortsätta undvika att bidra till trängsel i offentliga miljöer, såsom butiker och allmänna färdmedel. Fortsätt också att stanna hemma och testa dig när du är sjuk, tvätta händerna, håll avstånd och använd munskydd när det rekommenderas.

Annons

– Skärpta rekommendationer gäller i Västerbotten till och med den 9 maj. Vi måste tillsammans fortsätta hålla ett tydligt fokus på att bromsa smittan ute i samhället.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons