Annons
Stephan Stenmark. Pressbild: Region Västerbotten

De skärpta rekommendationerna förlängs i länet: ”Vi måste ha ett beteende som bromsar smittan”

NYHETER Region Västerbottens skärpta rekommendationer för att hejda spridningen av covid-19 förlängs till och med den 9 maj. Det tillkännager regionen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Annons

De skärpta rekommendationerna infördes i slutet av februari som ett komplement till de nationella råden. De förlängs nu till den 9 maj, mot bakrund av den senaste tidens ökade smittspridning i Västerbotten och belastningen som den innebär för vården.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark understryker vikten av att alla följer råden.

– Vi har lyckats förut och vi måste göra det igen. Vi måste minska smittspridningen och förhindra att västerbottningarna drabbas av svår sjukdom och död. Vi behöver följa rekommendationerna för oss själva, våra familjer och våra vänner, säger han.

– Vi har haft en positiv trend en period men nu vänder det uppåt igen med fler som insjuknar i covid-19. Det är viktigt att förstå att det är nu på en gång vi måste ha ett beteende som bromsar smittan innan konsekvensen blir ännu större, säger han.

Annons

Fokus i rekommendationerna ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd:

• Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med personerna som du bor med, eller en liten krets.

• Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det finns risk för trängsel. Handla också ensam.

• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt – undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.

Annons

• Alla som vistas i Region Västerbotten rekommenderas att avstå från onödiga resor inom och utanför regionen. Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt.

• Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Det gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i länet.

• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika. Kom även ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.

Annons

• Alla barn (0-18 år) bör stanna hemma om någon i familjen väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

– För varje vecka som går hinner fler vaccineras och få skydd mot covid-19. Vi behöver vinna tid, vilket är en av orsakerna till att vi förlänger rekommendationerna. Det är ett tag kvar innan vi vaccinerat de grupper som står för den huvudsakliga spridningen, vi som är mitt i livet, från unga vuxna och upp till pension, berättar Stephan Stenmark.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons