Annons
Anne Sandlund odlar över 40 olika sorters grönsaker på gården i Ljusvattnet.

Anne såld på hållbara grönsaker – lanserar grönsaksprenumeration: ”Kul om man kan inspirera”

MAT På Ljusvassgården i Ljusvattnet tror man på hållbarhet och närproducerat. Nu har de lanserat en grönsaksprenumeration, för alla som vill få nyskördade grönsaker på ett smidigt sätt i sommar.

Annons

Snötäcket ligger fortfarande kvar på den snart grönskande gården i Ljusvattnet. Här bor Anne Sandlund tillsammans med maken Anders, barnen Sigrid och Sven, två jämthundar och några höns. Familjen trivs i byn, Anne tycker att de har nära till allt.

– Vi har sjön, skogen och åkern bara här bredvid. Det är så enkelt om man vill plocka bär eller gå och bada, barnen kan också fiska här nere, berättar hon på farstubron.

Elva år har gått sedan flytten. Innan dess hade Anne aldrig odlat grönsaker tidigare.

– Jag är från Burträsk och Anders är från Björna utanför Övik. Jag började testa odla lite smått – sedan var jag fast. Nu är jag helt tokig i att odla grönsaker, skrattar hon.

Snön ligger fortfarande kvar på gården, men snart kan Anne komma igång.

Och odlingarna har bara blivit större under årens lopp. I dag odlar Anne över 40 olika sorters grönsaker. Här finns bönor och ärtor, rotsaker, kål, bladgrönsaker, squash, lök och växthus-grönsaker som paprika och chili. Mångfalden gör helheten mindre skör.

Det står inte och faller med en grej?

– Precis. Om vitkålen inte går bra ett år så finns det alltid mycket annat som går bra.

Annons

Viktigt med hållbarhet

Anne älskar att vara i jorden och att jobba med kroppen. Hon tycker också att det är viktigt med hållbar konsumtion, för sina barns och kommande generationers skull.

– Man behöver inte importera när det kan odlas här. Man kan äta efter vad som är i säsong. Ta tomater till exempel, som finns under en begränsad tid. Under den tiden kan vi kan äta massor av tomater och förädla dem på olika sätt, sedan kanske vi kan vara utan och längta till nästa år. En del saker kan man också lagra eller frysa in.

Foto: Privat

Hon tycker också att färska, lokala grönsaker smakar mycket bättre än importerade.

– Du skördar dem inte för tidigt, eftersom de inte behöver skickas flera hundra mil.

Åtta avhämtningslådor

Anne har tidigare provat sälja enstaka grönsakspåsar till folk bygden, till god respons. I år steppar hon upp det hela, när Ljusvassgården blir först i Skellefteå kommun med att erbjuda grönsaksprenumerationer. Varje vecka tänker de köra runt i kommunen.

Annons

– Jag vill erbjuda det här även till folk som bor utanför stan, det är viktigt tycker jag.

Personer som tecknar en prenumeration på Ljusvassgårdens hemsida får välja om de vill ha leveranser varje eller varannan vecka, samt välja en av åtta avhämtningslådor.

– De kommer att finnas i Ljusvattnet, Burträsk, Hjoggböle, Bureå, Ursviken, Bergsbyn, Skellefteå och Skråmträsk. Det blir som en runda vi kör varje vecka, förklarar Anne.

Foto: Privat

På medlemssidan på Facebook ska prenumeranterna även kunna följa grönsakerna, från frö och hela vägen hem till tallriken. Anne ska ge en inblick i livet på gården och uppmuntra forumdiskussioner, där folk till exempel kan dela med sig av goda recept.

– Där tänker jag att man även kan få tips på hur man förvarar grönsakerna, och så vidare. Det är kul om man kan inspirera och lära varandra, berättar Anne Sandlund.

Artikeln är en del av Megafonen nr 4 – 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons