Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå lasarett. Foto: Region Västerbotten

Stora satsningen på Skellefteå lasarett – här är allt som händer: ”Spännande och utmanande”

NYHETER I ett pressmeddelande berättar regionen om allt som händer på lasarettsområdet i Skellefteå. "Vi satsar stort just nu, både vad gäller lokaler och verksamheter", säger Ulf Widmark.

Annons

Skellefteå kommun är under tillväxt. Region Västerbotten väntar sig att folkmängden kommer öka stadigt i och med nya arbetstillfällen. Skellefteå lasarett hänger på den här utvecklingen och just nu pågår flera ombyggnationer och renoveringar, i linje med fastighetsplanen som inkluderar två nya vårdbyggnader. De ska byggas längre fram.

– Ombyggnationerna och renoveringarna är mer än bara ett fastighetsarbete, det är verksamhetsförbättringar som sker, säger Ulf Widmark, fastighetschef vid regionen.

Bland annat får ögonmottagningen en ny operationssal, öronmottagningen öppnar i nya lokaler, ett servicecenter flyttar in i centralhallen och en ny administrativ byggnad står snart klar. Pandemin har aldrig satt stopp för arbetet med ombyggnationerna.

”Känner stor glädje”

I ögonmottagningens nya lokaler ryms både operations- och injektionssalar, väntrum, barnväntrum, undersökningsrum, administrativa lokaler och rum för utrustning. Det här är verksamhetsanpassade lokaler, berättar avdelningschef Lise-Marie Ericsson.

Annons

– Det kommer underlätta för oss att ge god ögonsjukvård för alla medborgare. Vid planeringen av ombyggnationen tog vi höjd för framtiden och ett växande Skellefteå. Mina medarbetare på ögonmottagningen har haft stor delaktighet i planeringsarbetet och äntligen är vi snart i mål, säger fortsätter avdelningschefen i pressmeddelandet.

Den nya operationssalen ger redundans, en säkerhetsmarginal, till sjukhuset som kan erbjuda en extra operationssal utanför centraloperation i ett extraordinärt läge.

– Ögonmottagningen blir bättre för våra patienter, nu behöver de bara komma till ett ställe oavsett vilken typ av besök det gäller. Det blir smidigare både för patienterna och för personalen. Jag känner en stor glädje över den satsning, berättar Lise-Marie.

”Det händer mycket”

Fredrik Ahnorre, fastighetsingenjör på Skellefteå lasarett, är involverad i det mesta som händer på de nästan 1 000 kvadratmeter som ska byggas om under 2021.

Annons

– Det satsas en hel del här på sjukhusområdet just nu. Skellefteå lasarett är ju ett akutsjukhus och förbättringarna för ögonmottagningen är ju helt rätt i tiden. Det är en av de dagverksamheter vi har flest besök på, säger han i pressmeddelandet.

Till veckan öppnar öron-, näsa-, halsmottagningen, vilket också innebär förbättringar.

– Det händer mycket. Vi bygger en administrativ byggnad just nu. Vi investerar också i fastigheter som vi inte bygger om utan bara säkrar för framtida förvaltning. Det gäller bland annat stora takbyten, förebyggande arbeten kring reservkraft och så vidare.

”Det är win-win”

I de större byggprojekten där vården är inblandad krävs ett större förberedelsearbete och ett nära samarbete för att få smidigare arbetssätt, skriver Region Västerbotten.

Annons

– Vi har jättebra vårdpersonal som tål allt det vi gör i form av borrljud och störning. Covid-pandemin har varit en utmaning, så det blir större restriktioner i arbetet men det går. Allt arbete vi gör just nu är väl investerade pengar. Patienterna får bättre vård och vårdköerna blir kortare. Personalen får en bättre arbetsmiljö med bättre flöden och smidigare arbetssätt, det är win-win för vård och medborgare, berättar Fredrik.

Han poängterar också att allt som sker nu är en bråkdel av vad som kommer.

– Det här är bara en förberedelse inför de nya vårdbyggnaderna som ska komma. Det känns väldigt spännande och utmanande. Sammanfattningsvis kan man säga att det satsas väldigt mycket i Skellefteå, avslutar fastighetsingenjören i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons