Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, Brita Winsa och Ronny Lestander. Pressbild: Region Västerbotten

Regionen om covid-läget i länet, påsken och Astra Zenecas vaccin: ”Nyttan är större än riskerna”

NYHETER Just nu minskar smittspridningen av covid-19 i länet, men den är fortfarande på för hög nivå. Västerbotten har en hög andel av den brittiska virusvarianten och det bidrar påtagligt till smittspridningen. Vaccinationer med Astra Zeneca återupptas för personer 65 år och äldre, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Under föregående vecka bekräftades 626 personer med covid-19 i Västerbotten. Sammanlagt analyserades 11 569 tester och av dessa var 5,5 procent positiva. Totalt har 18 046 personer i länet bekräftats med viruset sedan pandemins start. Just nu vårdas 49 personer på sjukhus och 8 av dessa vårdas på en intensivvårdsavdelning.

De skärpta rekommendationerna i Västerbottens län fortsätter under påskhelgen och eventuell ledighet. Region Västerbotten påpekar att alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna, där grundbudskapet ligger i att träffa så få som möjligt.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark har flera tips på säkra påskaktiviteter.

– Det blir en annorlunda påsk i år. Men påskaktiviteter som vi kan göra utomhus som att plocka ris och smycka med fjädrar, gå på äggjakt, grilla, fika och ha picknic kan genomföras bara man ser till att hålla avstånd till varandra. Vi ska komma ihåg att hålla kontakten med våra nära och kära men undvika att träffa andra människor än de vi bor med eller som finns i vår närmsta krets inomhus, säger Stephan Stenmark.

Annons

Ändrade öppettider under påsk

Regionen erbjuder egenprovtagning för covid-19. Med hjälp av ett provtagningskit tar du provet för att se om du har en pågående infektion. Invånare kan hämta kit för detta på de centrala utlämningsställena i Lycksele, Skellefteå och Umeå på måndag 5 april, som är annandag påsk. Öppettiderna denna dag är begränsade eller ändrade.

Lycksele: 09.30–10.30
Skellefteå: 08.00–10.30
Umeå: 08.00–12.00

Långfredag, påskafton och påskdagen har egenprovtagningarna stängt. Aktuella öppettider under påskhelgen finns också på 1177.se. Region Västerbotten noterar att det är bra om provtagningskitet hämtas av någon som är symtomfri, till exempel en familjemedlem eller vän. Någon symtomfri bör också lämna in kitet efter provet.

Annons

Vaccinationer högt prioriterat

Vaccinationerna mot covid-19 pågår just nu på länets hälsocentraler. Det är en intensiv period, vilket innebär att tillgängligheten till primärvården kan påverkas.

– Vaccinationerna mot covid-19 är högt prioriterade i vår verksamhet. Det är det viktigaste vi från vården nu gör för att bromsa pandemin. Men den som är sjuk eller har symtom ska söka vård. Vi finns här för de som behöver oss och man ska inte vänta med att söka vård om det är akut. Men det innebär att de som har ett lägre vårdbehov kan få vänta, förklarar Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 återupptas för personer 65 år och äldre i Västerbotten. Detta efter att Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att vaccinet kan användas i denna åldersgrupp, efter utlåtande från den europeiska läkemedelsmyndigheten och avstämningar med experter i Sverige och andra länder.

Annons

– Miljontals doser har givits till äldre i Europa och de får ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 av Astra Zenecas vaccin. Man har kommit fram till att nyttan med detta vaccin är större än riskerna. För en äldre person är risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 högre än en eventuell risk att få allvarlig biverkning av vaccinet, säger berättar vaccinsamordnare Ronny Lestander i pressmeddelandet.

Fortsatt gäller det att man inte kan välja vilket vaccin man får. Alla vacciner ger ett gott skydd mot svår sjukdom. För personer yngre än 65 år fortsätter Astra Zeneca-pausen till dess att mer kunskap finns. Det gäller även de som redan har fått en dos.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons