Annons
Marie Andersson bredvid Åsa Wallmark. I bakgrunden skymtar konstläraren Elisabet Andersson.

Konstlinje och butik samarbetar inför internationella kvinnodagen – ställer ut för gående i centrum

KULTUR Konstlinjen på Solviks folkhögskola gör gemensam sak med Ingmar Inredning inför internationella kvinnodagen. Gående på Nygatan bjuds på en konstutställning med temat kvinnokraft.

Annons

På torsdagseftermiddagen tar kompositionen form i butiksfönstret. Medlemmarna på konstlinjen har skapat alstren med fri tolkning av temat kvinnokraft, ett passande val inför internationella kvinnodagen på måndag den 8 mars. Här kommer de att stå för allmän beskådan från gatan utanför. Tanken med upplägget är att undvika trängsel.

Med utställningen kan initiativtagarna slå en hel drös flugor med samma smäll. De vill hylla kvinnors kraft, mångfald, och inspirera andra som konst kan göra. Konstlärarna har även velat ge deltagarna på utbildningen någonting att sträva och se fram emot.

– Utställningar är väldigt lärorikt för dem, men det har varit svårt att jobba med stora utställningar nu under pandemin. Vi tänkte ”vad kan vi göra?” och kontaktade Ingmar Inredning. Fint att vi fick låna det här skyltfönstret, säger konstläraren Åsa Wallmark.

Annons

– Ingmar var det självklara valet. Här finns en spretighet och mångfald som går hand i hand med det vi gör på Solvik. Vi måste också hitta sätt att lyfta varandra, säger hon.

Marie Andersson på Ingmar Inredning har fått många förfrågningar om samarbeten förut, men det här är första gången hon tackar ja. Det är för en fin sak, resonerar hon och understryker att det här inte handlar om vinst eller konkurrens med ateljéerna.

– Det här lyfter konstens och kulturens värde. Om detta kan inspirera Skellefteborna är det också jättebra, för det behövs verkligen nu. Vi hoppas att folk ska vilja gå förbi.

På torsdagseftermiddagen håller de på att ställa i ordning utställningen.

Utställningen kommer gå att skönja i fönstret över sportlovet, fram till den 15 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons