Annons
Anna-Lena Danielsson (S). Foto: Region Västerbotten

Efterlängtad öppning av mottagning i Skellefteå: ”Vi har jobbat hårt”

NYHETER I dag öppnar öron-näsa-halsmottagningen i Skellefteå igen. Ett efterlängtat besked för alla som behövt söka vård i Umeå sedan mottagningen stängde: "Är glad att man klarat av det här"

Annons

Öron-näsa-halsmottagningen stängde under 2016, på grund av personalbrist, men regionpolitikernas avsikter har varit att öppna den igen. Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, berättar att partierna varit enade i det.

– Men när vi äntligen fick tag på personal fick vi problem att hitta lokaler i Skellefteå. Nu är det löst och jag är glad att man har klarat av det här under rådande pandemi.

– Det här är någonting vi jobbat för sedan mottagningen stängdes. Det är en väldigt bra dag för utvecklingen av vården i Västerbotten, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Vissa resor nödvändiga

Mottagningen finns i samma lokaler som barnavdelningen och har verksamhet tre dagar i veckan – tisdag, onsdag och torsdag – med uppehåll över sommar och jul.

– Det kommer fortfarande att finnas patienter som behöver åka till Umeå. Bland annat när det gäller bedömningar av tumörer, avancerade stämbandsbedömningar och otokirurgiska tillstånd. Men vi räknar med att drygt hälften av patienterna går att behandla lokalt i Skellefteå, säger Hans Lindsten vid neuro-huvud-hals-centrum.

Stort behov i Skellefteå

Öron-näsa-halsmottagningen bemannas av specialistläkare och ST-läkare från Umeå, med stöttning av omvårdnadspersonal från barnavdelningen på Skellefteå lasarett.

Annons

– Vi har rekryterat och utbildat doktorer till öron-näsa-hals-specialister, men även engagerat pensionerade läkare som hjälper till och utbildar och handleder yngre. Jag känner mig mycket nöjd med den här lösningen som vi fått till i nära dialog med andra verksamheter i Skellefteå, fortsätter Hans Lindsten i pressmeddelandet.

– Det finns ett stort behov av en öron-näsa-hals-mottagning på plats i Skellefteå, för underlaget är stort och minskar inte i den mycket expansiva fas som Skellefteå befinner sig i. Därför har vi jobbat hårt för att få till en lösning. Det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom och som äntligen bär frukt, säger Anna-Lena Danielsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons