Annons
Foto: Arkivbild

Dramatisk ökning av stölder från fordon i flera norrländska städer – polisen uppmanar till vaksamhet

NYHETER Från årsskiftet och fram till den 29 mars har 52 stölder av katalysatorer anmälts i polisregion Nord. Det är nästan dubbelt så många som under hela förra året sammanlagt. Polisen tipsar om hur du kan försvåra för tjuvarna och vädjar om allmänhetens hjälp.

Annons

Den här sortens stölder har alltså ökat lavinartat, även i region Nord. Katalysatorerna har stulits från parkerade bilar i Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik och kring Sundsvall.

– Här har vi tidigare varit skonade men vi ser nu en uppåtgående trend att fenomenet även nått oss, säger Maria Pfeifer, analytiker vid brottssamordningen i region Nord.

Under de senaste två veckorna har katalysatorstölder även skett i Luleå och Boden. Enligt polisen har alla fordon några saker gemensamt: det är äldre modeller som står parkerade på större parkeringsplatser i bostadsområden utanför centrumkärnan.

Demonteras utomlands

I en katalysatorer finns ädelmetaller som platina, palladium och rodium – metaller som skjutit i värde på senare tid, därav stöldbegärligheten. En äldre katalysator är ofta mer värdefull än en ny, eftersom den kan innehålla mer av dessa ädelmetaller.

Annons

– Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom de flesta katalysatorstölderna. Den största mängden av stöldgods förs utomlands, för att sedan demonteras och utvinna ädelmetaller, säger analytikern Maria Pfeifer.

Att försvåra för tjuvarna

Polisen tipsar om olika sätt du kan försvåra en katalysatorstöld. Du kan parkera bilen i ett garage eller på en upplyst plats, om det finns tillgängligt. Vid en stöld höjs bilens ena sida med domkraft, en annan idé kan därför vara att installera ett lutningslarm.

Ett tredje tips är att installera ett skydd över katalysatorn, för att förlänga tiden som tjuven måste tillbringa under bilen. Brottet har då större chans att hinna upptäckas.

Enligt polisen kan 30 sekunder vara nog för tre personer att stjäla en katalysator.

Annons

Ber om allmänhetens hjälp

Just med anledning av det snabba tillvägagångssättet ber polisen om hjälp. En stöld kan ske var och när som helst, även mitt på dagen. Det kan se ut som att någon bara meckar med sin bil. Polisen uppmanar därför till vaksamhet och välkomnar alla tips.

– Registreringsnummer, signalement, tidpunkt och andra uppgifter är intressanta för att polisen ska kunna kartlägga och lagföra gärningspersonerna, säger Maria Pfeifer.

Tips kan lämnas via telefonnummer 114 14. Vid pågående brott ska du ringa 112.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons