Annons
Baserat på pressmeddelande
William Spetz föreläser under årets digitala Pride i Skellefteå. Pressbild: Knut Koivisto

William Spetz med i årets Pride i Skellefteå: ”Alla måste få finnas”

NYHETER En av gästerna under årets digitala Skellefteå Pride är skådespelaren och komikern William Spetz. Med sin föreläsning ”Kom inte ut, nästa steg i modern mångfald” ger han sina tankar om att komma ut – förr, nu och i framtiden. Det skriver kommunen, som gjort en egen intervju med William, i ett pressmeddelande.

Annons

Som gammal Umebo är Skellefteå nästan som hemmaplan för dig. Vad har du själv för relation till Skellefteå?

– Jag spelade min föreställning om min mormor på Nordanåteatern för några år sedan. Det är ett jättefint minne, det var typ andra föreställningen efter premiären så jag var väldigt nervös och inte riktigt varm i kläderna än, men publiken var helt med och mamma var där den kvällen också. Det blev ett av de bästa stoppen på turnén.

Skellefteå Pride har för vana att sparka igång Pride-året med sitt tidiga vinterprogram och trots pandemin ska det genomföras även i år, på digital väg. Vilken fråga tycker du känns extra viktig att lyfta 2021?

– Jag tycker att transpersoners rättigheter borde lyftas och synliggöras ännu mer. Jag såg Netflix-dokumentären ”Disclosure” nyligen som djupdyker i hur transpersoner har porträtterats i populärkulturen genom tiderna. Den fick mig att inse hur fruktansvärt prövande det har varit och fortfarande är att vara trans i vårt samhälle, både i USA och här. Det hoppas jag att vi pratar mer om.

Annons

Varför har du valt att engagera dig i Pride-frågor? Det kanske inte är en självklarhet bara för att man har en annan läggning än vad som anses vara norm?

– Jag önskar att jag var bättre, i ärlighetens namn så tycker jag att jag har varit ganska dålig på det. Det hänger lite ihop med föreläsningen jag ska hålla i Skellefteå, där jag kommer att prata om att jag tror och hoppas att nästa steg i komma ut-evolutionen blir att inte behöva komma ut alls. Samtidigt så älskar jag Pride, jag började fira det för några få år sedan bara men blev verkligen påmind om att alla inte har det så bra som vi har det här i Sverige. Därför vill jag engagera mig mer. För att om många av oss hade blivit födda i ett annat land så hade vi mördats och fängslats. Det är så okomplicerat egentligen. Alla måste få finnas.

Din föreläsning kallas för ”Kom inte ut – nästa steg i modern mångfald” och du har själv varit i sitsen att komma ut som offentlig person. Vad kan du skicka med till den person som själv går i samma tankar gentemot sin omgivning?

Annons

– Jag tror att vi befinner oss i ett skifte i vår tid där ingenting är svart eller vitt. På vissa platser och i vissa familjer så är det redan en icke-fråga, och i vissa kretsar behöver det bli en icke-fråga. Det viktiga är att man identifierar sitt personliga behov och utgår från det. Gör det du behöver. Kom ut om du behöver. Om du inte vill det – kom inte ut, utan lev bara på. Det finns inga rätt eller fel tror jag.

Vad tror du att en mer öppen och välkomnande attityd får för betydelse för samhället i stort – hur påverkar det till exempel näringslivet? Vad är vinsten med att ha en organisation som bygger på inkludering och respektfullhet?

– Jag tror att det är först när vi är fria som vi kan känna oss passionerade och drivna på riktigt. Drunknar man i att man måste hålla tillbaka, begränsa sig och förhålla sig till att inte kunna vara sig själv, så tror jag att allt annat blir sekundärt, för då försöker man bara ta sig igenom tillvaron utan att ”göra fel”. Och då gör man inte ett lika bra jobb. Jag tror att när människor känner sig respekterade och inkluderade så kommer de prestera bättre och göra ett bättre jobb. Det är vinsten. Eller snarare för att alternativet inte är ett alternativ.

Annons

Skellefteå är i fasen att växa med många nya människor på kort tid – arbetsplatser kommer att utökas med nya ansikten, grannskap förändras. Vad tror du är viktigt för att Skellefteå ska fortsätta vara en plats för alla? Vad kan gemene person göra?

– Fortsätta göra det som jag tycker vi norrlänningar redan gör väldigt bra. Att se varandra och bry sig om varandra. Att ställa frågor. Att inte bli rädda eller avskräckta av någon som inte är eller tycker som du. Jag älskar att komma hem för att jag kan släppa ner axlarna av just de anledningarna. Man bryr sig.

Slutligen, hur tror du att ett avsnitt om framtidens Skellefteå hade sett ut i ”Bokbussen”?

– Hahahaha! Framtidens Skellefteå eller inte, Lars och Katrin hade likförbannat stannat bokbussen på Max och tryckt varsitt mål och sedan kämpat med besöksräknaren innan de varit tvungna att sova i bussen och åka vidare till nästa ort.

William Spetz föreläsning sänds live på Facebook fredag den 19 februari klockan 12.30-13.15. Det går att ställa frågor till William i slutet av sändningen via kommentarsfältet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons