Annons
Foto: Skellefteå kommun / Pixabay

Fler fall av brittisk virusvariant i länet – huvuddelen i Skellefteå: ”Delaktig i smittspridningen”

NYHETER Den brittiska virusvarianten har konstaterats i fler prover för covid-19 i länet. De flesta fallen finns i Skellefteå och har koppling till utbrottet vid NorthVolt, men de finns även på andra orter, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Stephan Stenmark berättar att de goda möjligheter att följa utvecklingen genom att provta mycket i förhållande till befolkningsmängd. Det finns hög kapacitet för det.

– Positiva prover analyseras sedan vidare för eventuella mutationer i samarbete med FOI och de laboratorium i Stockholm som hanterar prover från vår egenprovtagning.

Enligt de senaste svaren den här veckan har ytterligare 55 tester visat positivt för den brittiska virusvarianten. 49 i Skellefteområdet, vara 31 är kopplade till Northvolt och 18 till övriga samhället. 5 fall i Lycksele och 1 i Umeå. Totalt har vi nu 94 kända fall.

– Det visar att den just nu är påtagligt delaktig i smittspridningen i Västerbotten.

En sammanställning från Folkhälsomyndigheten indikerar att den brittiska varianten av viruset förekommit mellan 9 och 20 procent i fyra svenska regioner under vecka 5.

Viktigt att tänka på

Region påminner om de särskilda regionala rekommendationerna, som preliminärt gäller fram till den 28 februari. För alla som befinner sig i länet gäller att undvika alla onödiga resor, både inom och utanför länet. Personer som arbetar i verksamheter där det pågår utbrott ska undvika att röra sig ute i samhället för att minimera kontakt med andra människor, det gäller även personer som bor med dem. Både högstadie- och gymnasieskolor i Lycksele och Skellefteå bedriver fjärr- och distansundervisning.

– Även med förekomst av den brittiska virusvarianten gäller samma råd för alla för att begränsa spridning. Det centrala är att träffa få människor, säger smittskyddsläkaren.

– Umgås bara med de du bor med, håll avstånd till andra, undvik inomhusmiljöer där folk samlas och arbeta hemifrån så ofta du kan, förtydligar Stephan Stenmark.

Det är också viktigt att fortsätta tvätta händerna ofta, använda munskydd när det rekommenderas, stanna hemma om man känner sig sjuk och testa sig vid symptom.

Ansträngt läge i vården

Totalt har 11983 fall av covid-19 konstaterats i länet. Smittspridningen är på fortsatt hög nivå. Uppgången i smittkurvan återspeglas i ett högt tryck på  länets hälso- och sjukvård. Just nu vårdas 42 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav 8 på iva.

Även Lycksele lasarett har under förmiddagen gått upp i förstärkningsläge med anledning av den höga belastningen på vården, berättar regionen. Sedan i måndags är Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå lasarett båda i förstärkningsläge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons