Annons
Baserat på pressmeddelande
"Utvecklingen är mycket allvarlig", säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: Pixabay / Arkivbild

Covid-19 i länet: Antal fall nästan fördubblat på en vecka – störst ökning i Skellefteå och Lycksele

NYHETER Antalet bekräftade fall av covid-19 i länet har nästan fördubblats under en vecka. Från 440 fall under vecka 4 till 806 fall under föregående vecka. Ökningen i Skellefteå kopplas framförallt till en arbetsplats och i Lycksele till två skolor, skriver regionen.

Annons

Under vecka 5 analyserades 9 554 prover och av dessa visade 7,9 procent ett positivt testresultat. Utöver detta gjordes även 2 000 antigentester, alltså ett snabbtest som ger svar inom femton minuter. Enligt regionen ökar spridningen av covid-19 framför allt i Skellefteå och södra Lappland. En fortsatt minskning syns i Umeområdet.

– Vi ser också en ökning av den brittiska virusvarianten, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Nu har fler än 30 personer mutationen och ytterligare analyser pågår, säger han.

Antalet inneliggande personer ökar också i Västerbotten. Just nu vårdas 35 covid 19-smittade på något av länens sjukhus. 9 av dessa ligger på intensivvårdsavdelning.

Annons

Smittspårning i Västerbotten

I Skellefteå finns en tydlig koppling till Northvoltprojektet med fall både direkt kopplat till den extensiva personalscreeningen med antigentester förra veckan och analyser med PCR. Antigentestningar av anställda på företaget fortsätter även kommande vecka med ny provtagning av alla som tidigare varit negativa. Även på Boliden Mineral AB, Rönnskär, pågår arbete med att testa fler. Både med antigentest och PCR.

I södra Lappland är den stora ökningen i Lycksele med ungefär 150 fall. De flesta har en koppling till smitta som börjat på en högstadie- och gymnasieskola. Många av de nya fallen är i familjer i hushållskarantän och skolorna har distansundervisning nu.

Åldersmässigt är största ökningen för vuxna i åldersgrupperna 19–39 och 40–59 år.

Annons

– Utvecklingen är mycket allvarlig och vi måste se till att träffa så få människor som möjligt, röra sig mindre ute i samhället och prioritera det som är nödvändigt, säger Stenmark och tillägger att dialog pågår om vilka nya åtgärder som kan bli aktuella.

Efter hemkomst till Sverige

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som reser in i Sverige från utlandet testar sig och stannar hemma i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige. Fem dagar efter ankomsten bör resenären ta ett andra test. Barn som är född 2015 eller senare behöver inte lämna prov men ska stanna hemma i sju dagar efter resan.

– Rekommendationen att testa sig gäller oavsett vilka länder som besökts.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons