Annons
Sponsrad artikel
Anja Palm, Peter Karlstén, Roland Eriksson, Ronny Persson och Ida Lindh är de som jobbar på näringslivskontoret i Skellefteå.

Tufft år för många företag i Skellefteå – men en stark framtidstro finns: ”Tillsammans klarar vi mycket”

ANNONS 2020 blev året som vi utsattes för de allra tuffaste prövningar – som människor, företagare, entreprenörer och kommun. Men samtidigt visade sig även en fantastisk vilja för att samarbeta.

Omfattningen av pandemin, och vad den skulle resultera i, var det ingen som visste för ett år sedan. När covid-19 spred sig över världen hamnade företagare, privatpersoner och myndigheter i en sits som de aldrig varit med om förut.

– Redan i januari ställde asiatiska företag in sina besök i Skellefteå, men vi hade aldrig kunnat gissa hur mycket det här viruset skulle påverka vårt samhälle, säger Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun.

På Näringslivskontoret diskuterades tidigt hur de på bästa sätt skulle kunna hjälpa och stötta företag och företagare i Skellefteå, varpå initiativet Företagshjälpen växte fram.

Vi vill självklart bidra med det vi kan.

– Vi som kommun kan inte ge ekonomiska stödpaket som regeringen, men vi vill självklart bidra med det vi kan, såsom till exempel kunskapsspridning, säger Anja Palm.

Backa Skellefteå var ett initiativ som satte ljus på vikten av Skellefteås näringsliv. Foto: Jonas Westling

Stort engagemang

Under sju direktsändningar ställde 20 företagare, organisationer och myndigheter upp med expertis inom sina respektive områden. Ämnen som lyftes var allt från hur de nationella stödåtgärderna skulle tolkas och vem som var berättigad att söka – till tips inom affärsutveckling och inspiration för att hitta egna sätt att hantera situationen.

– Vi är väldigt glada för det engagemang som alla experter visade i en tid där många kände sig otillräckliga. Det var helt makalöst att se hur alla aktörer osjälviskt gav av sin tid för att hjälpa andra, säger Anja Palm.

Det var helt makalöst att se hur alla aktörer osjälviskt gav av sin tid.

Näringslivskontoret stöttade även initiativet Backa Skellefteå som handgripligen tog saken i egna händer.

– Det handlade dels om vikten att handla lokalt, men jag tycker även att det var kul att Backa Skellefteå förde ljuset på hela Skellefteås näringsliv och belyste hur viktigt det är för oss som bor här. De förde samman företag som hittade nya kreativa samarbeten, och fick Skellefteborna att förstå att alla företag har en viktig plats i värdekedjan, säger Anja Palm.

Gänget på Näringslivskontoret jobbar för att du som företagare ska ha de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla ditt företag med basen i Skellefteå kommun.

Expansion i Skellefteå

Förutom pandemin har näringslivsåret i Skellefteå 2020 präglats av expansion och investeringar, med Northvolt som det tydligaste dragloket.

Allt som allt är Skellefteå en kommun på frammarsch.

– I allt dystert kring pandemin får vi inte glömma bort att det är många stora etableringar på gång i regionen. Allt som allt är Skellefteå en kommun på frammarsch, som klarat sig helt okej gällande till exempel arbetslöshet, säger Anja som dock är medveten om att pandemin inte är över, och att många företag – speciellt inom handel, restaurang och event – har väldigt tuffa tider bakom och framför sig.

– Vi är många som längtar efter att vaccineringen av befolkningen ska ta fart på riktigt och att livet ska kunna återgå lite mer till det normala. Det kanske inte blir helt som förut, men jag saknar verkligen möten mellan människor som är så viktigt för många näringsidkare.

”Utan dem är vi ingenting”

På Näringslivskontoret i Skellefteå återfinns sedan en tid tillbaka även Peter Karlstén. Han ska dels jobba med etableringar, men även med det befintliga näringslivet.

– Det är ofta mycket snack om de stora etableringarna, men det gäller att inte glömma bort alla de företag som redan finns i kommunen. Utan dem är vi ingenting, säger han.

Pandemin har hållit tillbaka många företag, men 2020 har även präglats av expansioner och investeringar. Foto: Näringslivskontoret / Platsvarumärket

Om du som företagare har det tufft just nu uppmanar både Peter Karlstén och Anja Palm dig att ta kontakt med Näringslivskontoret.

Tillsammans ska vi klara oss igenom det här.

– Vi finns inte mer än ett telefonsamtal bort och hjälper mer än gärna till att bolla idéer, ge tips på lösningar eller lotsa dig vidare till rätt personer. Tillsammans ska vi klara oss igenom det här, säger Anja Palm.

Anja Palm, Peter Karlstén, Ronny Persson, Ida Lindh och Roland Eriksson. Foto: Jonas Westling

Näringslivskontoret i Skellefteå 2021

Den 1 september tillträdde Anja Palm rollen som näringslivschef efter Bengt Ivansson som lagt grunden för det utvecklingsarbete nuvarande team på Näringslivskontoret nu fortsätter. Anja har arbetat på Näringslivskontoret sedan 2014 med särskilt fokus på företagsetableringar.

I december 2019 togs ett utvecklingsbeslut i kommunfullmäktige att utveckla Campus Skellefteå. Ida Lindh är en av två strategiskt ansvariga för campusutvecklingen. 2020 har varit ett år där flera nya samarbeten har lanserats för att stärka Campus Skellefteå inom forskning och utbildning och utvecklingsarbetet fortsätter i snabb takt.

Senaste rekryteringen som också innebär att teamet nu är fulltaligt är Peter Karlstén som började 1 december. Peter ansvarar för utvecklingsfrågor för befintligt näringsliv samt för att skapa förutsättningar för nya företagsetableringar.

Även Ronny Persson ansvarar för utvecklingsfrågor inom befintligt näringsliv. Uppdraget innebär både att stötta i de enskilda frågorna men också se de större strukturerna och skapa samarbeten och sammanhang för branscher att utvecklas. Under året har Ronny varit en viktig del i att 20 miljoner beviljats i företagsstöd i vår kommun.

Roland Eriksson har bland annat ansvar för Företagslotsen, våra sändningar av ”Morgonmötet”, Bizbuz och är kontorets koordinator.

Tillsammans är Näringslivskontorets målsättning att du som företagare ska ha de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla ditt företag med basen i Skellefteå kommun. De vill finnas till hands i framgång och motgång och vill vara din naturliga väg in i kommunen.

Läs mer och se kontaktuppgifter på: portal.skelleftea.se/kontakt

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Näringslivskontoret i Skellefteå.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons