Annons
Händelsen utspelar sig i ett villaområde på Sörböle. Foto: Google

Sopbilsbranden: Explosionsrisk gjorde att område spärrades av – fordonet bärgat till säker plats

NYHETER SOS har larmats om en brand i ett fordon i Skellefteå.

Annons

Enligt de första uppgifterna ska en brand ha utbrutit i en sopbil på Sörböle i Skellefteå. SOS larmades klockan 09.33 och räddningstjänsten är på väg till platsen.

Uppdatering, 09.45:

Enligt SOS Alarm är räddningstjänsten framme vid sopbilen. En ambulans är på väg.

– Det är bekräftat att det brinner, berättar SOS-operatören.

Uppdatering, 09.54:

Det rör sig om fullt utvecklad brand. Räddningstjänsten kommer att låta sopbilen brinna ut, under uppsikt. SOS Alarm uppger att ambulansen är kvar på platsen.

– Men i nuläget har ingen person behövt lastas, berättar SOS-operatören.

Av säkerhetsskäl har ett område kring sopbilen spärrats av. Foto: Läsarbild

Uppdatering, 10.48:

Sopbilen står och brinner i ett villakvarter. Räddningstjänstens Johan Marklund berättar att området runt fordonet har spärrats av, då det finns en explosionsrisk.

– Det finns gastuber i sopbilen, så vi har knackat dörr i området. De som bor allra närmast har fått utrymma, andra har inrymts i sina hem, säger Johan Marklund.

Räddningstjänsten fortsätter bevaka händelsen och inväntar återkoppling från MSB.

Annons

Uppdatering, 11.52:

Räddningstjänstens Henrik Lindgren berättar att sopbilen fortfarande står i lågor. Det är svårt att uppskatta hur länge den kan brinna. Området är fortsatt avspärrat.

– Det brinner inte lika våldsamt som tidigare. MSB:s experter slår sina huvuden ihop med våra experter om hur vi ska fortsätta på bästa sätt, berättar Henrik Lindgren.

Uppdatering, 13.32:

Räddningstjänsten väntar fortfarande på att fordonet ska brinna ut. De har undersökt möjligheten att skjuta sönder gastuberna, men Henrik Lindgren berättar att det har uteslutits efter kontakt med experter. Avspärrningen i området har krympts något.

– En del boende på Yttergatan och Bölevägen har fått tillgång till sina bostäder, andra som ännu inte har tillträde måste visa förståelse till dess att faran är över.

Foto: Räddningstjänsten

Räddningstjänsten uppmanar boende innanför avspärrningarna stanna kvar inomhus. Personer som ska hem från jobbet kommer inte att släppas in innanför avspärrningarna.

När sopbilen har svalnat tänker räddningstjänsten först gå fram med en drönare och undersöka läget från luften. De kommer sedan att gå fram med en värmekamera, om situationen tillåter det. Därefter ska de kontrollera om det finns något gasutsläpp.

– Om det inte är något gasutsläpp så kommer vi att flytta fordonet till en säker plats.

Uppdatering, 15.04:

Branden medför försenad soptömning i området. Skellefteå kommun uppmanar boende att låta sina sopkärl stå kvar tills de töms i morgon tisdag, som tidigast.

Annons

Uppdatering, 16.35:

Om allting går vägen kan dramatiken snart vara över för blåljuspersonalen och alla som bor i området. Henrik Lindgren berättar att de nyss har närmat sig sopbilen.

– Vi såg att gasflaskorna är hela än så länge, de är gjorda i komposit. Det som brann var däcken. Vi kyler ned det nu, sedan är tanken att en bärgare ska dra bort fordonet.

De har en säker förvaringsplats i åtanke. Av säkerhetsskäl avslöjar de inte var.

Uppdatering, 19.12:

Sopbilen har bärgats och alla avspärrningar har hävts, meddelar Henrik Lindgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons