Annons

Förlorade äggledare och äggstock efter sen diagnos – anmält till Ivo

NYHETER En sen diagnos i vården har anmälts enligt lex Maria.

Annons

Kvinnan i Västerbotten sökte akut vård för buksmärtor, undersöktes och skickades hem med smärtlindring. Smärtorna ska ha tilltagit och när kvinnan kom tillbaka nästa dag lades hon in med misstänkt blindtarmsinflammation. Senare togs beslutet att undersöka henne ytterligare, för att se om det kunde finnas en gynekologisk orsak.

Men kvinnan isolerades först. Enligt Region Västerbotten hade hon även symptom som skulle kunna bero på covid-19, så hon testades för det. Nästa dag genomfördes en ultraljudsundersökning som visade en misstänkt vridning av ena äggstocken.

Kvinnan opererades och äggstocken plockades bort tillsammans med äggledare.

Regionen har utrett fallet, tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning och sedan anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons