Annons
Hans-Jörgen Ramstedt och Eva Svedlund. Foto: Arkivbild

Exklusiv internationell certifiering till restaurang i Skellefteå: ”Känns fantastiskt – kul för oss och hela stan”

MAT Som fjärde restaurang i Sverige och nordligast i världen har Alhems Trädgård certifierats som autentisk napolitansk pizzeria: "Jag tänker mig att det är som att göra avgörande målet i hockey"

Annons

Det är en få förunnad utmärkelse. Napolitansk pizza har funnits i hundratals år och räknas till världsarven sedan 2017, då den utsågs av FN-organet Unesco. Det ställs mycket hårda krav på tillverkningen för att certifieras som napolitansk pizzeria.

– Det är AVPN som certifierar, Associazione Verace Pizza Napoletana. En organisation som skapades för att bevara hantverket; allt ifrån ingredienser till ugnar och teknik. Man ska redovisa exakt allting som man gör, berättar Hans-Jörgen Ramstedt.

Det är han och Eva Svedlund som driver Alhems Trädgård. Certifieringen innebär att de får använda AVPN:s logga, en eftertraktad och prestigefylld attest för napolitanska pizzerior oavsett vart man reser i världen. Restaurangen har jobbat hårt för det här.

– Vi har lagt ned så sjukt mycket tid. Någon kanske tänker ”men vadå, att göra en pizza?”, men det här är det i särklass svåraste som jag har gjort, säger Hans-Jörgen.

Att restaurangen får använda logotypen är mycket betydelsefullt, förklarar Hans-Jörgen Ramstedt. Foto: Privat

Unik ovanför Stockholm

Certifieringen är en ganska långdragen process. Det ska skickas in papper och mycket mer. Vanligtvis brukar AVPN skicka en representant för ett slutgiltig godkännande, men det har skötts digitalt nu. I Sverige finns bara tre andra certifierade restauranger.

– Vi är den enda ovanför Stockholm och den nordligaste i världen, säger Hans-Jörgen.

Hur känns det att certifieras efter allt ert arbete?

– Det känns fantastisk. Det är definitivt en bekräftelse på att vi gör någonting bra. När man har kämpat så länge och får godkänt… jag tänker mig att det är som att göra avgörande målet i hockey. Det är kul för oss och hela stan, säger Hans-Jörgen glatt.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons