Annons

Nu finns äkta Napolitansk pizza i Skellefteå: ”Vi ville ha en riktig utmaning”

MAT Efter blommor och glass – nu har Alhems Trädgård ökat sitt utbud till att även innefatta äkta napolitansk pizza.

Annons

Eva Svedlund och Hans-Jörgen Ramstedt har drivit trädgården på Alhem i drygt åtta år. De har blivit kända för sommarblommor och italiensk gelato-glass – men nu har de även utökat utbudet till att innefatta napolitansk pizza.

– Vi fick frågor om vi serverde mat här, och då växte den idén fram. Vi ville göra något som ingen annan gör, något som skulle bli en riktig utmaning, säger Hans-Jörgen som förklarar att den napolitanska pizzan inte är som en vanlig pizza.

– Det finns ett rigoröst regelverk om hur dessa pizzor ska tillagas och vilka ingredienser som får finnas i. Det gäller allt från godkända mjölsorter till andelen jäst, jästiden och innehållet på pizzan. Allt ska vara av högsta kvalité från rätt områden i Italien.

För att allt ska bli rätt gick Hans-Jörgen en tre veckor lång utbildning på pizzauniversitetet i Neapel i slutet av förra året, ungefär samtidigt som napolitansk pizza blev utsett till att vara ett världsarv.

– De är extremt stolta över detta och noga med att allt ska bli rätt. Vid examen fick vi bland annat baka pizzor som blev poängsatta av en jury, säger han.

UNIKT
Hans-Jörgen blev godkänd och nu är Alhems Trädgård ett av få ställen i Sverige som serverar denna typ av pizzor.

– Vad jag vet så är det ingen fler i norra Norrland som gör allt så som det ska vara, säger Hans-Jörgen.

I bakgrunden syns pizzaugnen som körts upp från Italien.

Den största skillnaden jämfört med de flesta andra pizzor är, förutom de utvalda råvarorna, jästiden. Den napolitanska pizzadegen ska jäsa i ungefär ett dygn, vilket är längre än vanliga pizzadegar.

– Det här gör att man inte får någon klump i magen, ingen så kallad “pizza-koma”, efter att du ätit. Det blir en mer lätt känsla eftersom pizzan är enklare att smälta då jäsprocessen redan pågått så länge, säger Eva.

Pizzasatsningen som Eva och Hans-Jörgen nu gör innebär också att de kommer att ha öppet Alhems Trädgård på vintertid för första gången.

– Tidigare bodde vi här på vintern men nu har vi flyttat ut för att göra plats åt detta, säger Eva.

Totalt finns 60 sittplatser i en miljö som för tankarna till Italien.

– Vi vill att det här, precis som trädgården på sommaren, ska vara ett ställe dit du kan åka för att äta, umgås och känna dig som hemma, säger Hans-Jörgen.

SMUGIT IGÅNG
Pizzaugnen, som är tillverkad i Italien, har funnits på plats sedan innan sommaren, men det är först i slutet av september som de öppnat upp för allmänheten.

– Det blev en del förseningar och sedan kom den varma sommaren då vi haft fullt upp med att sälja glass, men nu har vi smugit igång, säger Hans-Jörgen som hoppas att Skellefteborna ska gilla deras unika pizzor.

– Vi ska göra de absolut bästa pizzorna vi kan uppbåda och servera dem i en miljö där vi lagt ner hela vår själ, sen är det upp till Skellefteborna om de tycker att det är tillräckligt bra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons