Annons
Baserat på pressmeddelande
Förskolepedagog Matilda Koivisto, skolchef Anders Bergström och informationssamordnare Ulla-Maija Pesola. Pressbild: Skellefteå kommun

Tvåspråkiga förskolan i Skellefteå: ”Roligt att använda finska språket”

NYHETER Norrbacka förskola i Skellefteå är en förskola med tio avdelningar. På en av avdelningarna är det inte bara svenska som pratas utan även finska, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

En av avdelningarna på Norrbacka förskola är den tvåspråkiga avdelningen Brokan.

– Verksamheten bedrivs på två språk. Personalen skapar aktivt möjligheter för barn att ”vara” på två språk och uppmuntrar barnen att använda båda språken, säger Ulla-Maija Pesola, informationssamordnare vid Skellefteå kommun, i pressmeddelandet.

Sedan 2018 har Skellefteå kommun ingått i finskt förvaltningsområde. Sedan dess har arbete pågått med att rekrytera tvåspråkig personal och anpassa verksamheten, för att förskoleverksamheten ska stödja flerspråkighet med just fokus på finskan.

Sagor och böcker på finska

En av dem som arbetar där är förskolepedagogen Matilda Koivisto som började för sex månader sedan. Hon är den enda i personalen som kan finska.

Annons

– Vi läser sagor och böcker på finska. Vi har finska pussel, leksaker och även alfabetet. Dessutom har vi skyltar och information på både svenska och finska på avdelningen.

– Det är roligt att få använda det finska språket. Även de svenska barnen har visat intresse för att lära sig finska då jag pratar med de finska barnen, fortsätter Matilda.

Flyttade från Stockholm

Johanna Lax flyttade från Stockholm upp till Skellefteå och då var önskemålet att hitta en tvåspråkig förskola till sin son och då föll valet på Norrbacka och Brokan.

Annons

– Vi är jättenöjda med valet och hur det fungerar. Han trivs jättebra. Vi ser fram emot fler finsktalande barn och pedagoger i framtiden, säger hon i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons