Annons
En glad samling politiker på tisdagens pressträff.

Skellefteå kommun, Skebo och SBB ingår miljardaffär – uppemot 1 500 nya bostäder till Skellefteå

BOSTAD Affären som tillkännages på tisdagen beskrivs som historisk. Skellefteå kommun, Skebo och SBB ingår en miljardaffär som ska resultera i uppemot 1 500 nya bostäder i kommunen.

Annons

Totalt uppgår SBB:s investeringar och framtida planer till 4,3 miljarder kronor. Cirka 1,3 miljarder gäller förvärv av Skebos lägenheter på Morö Backe. 3 miljarder avser investeringar i nyproduktion, bland annat kopplat till tilldelning av markanvisningar.

Bakgrunden till affären är den starka tillväxt som väntas i Skellefteå, med uppemot 10 000 nya arbetstillfällen. 5 000 nya bostäder bedöms behöva byggas fram till år 2025.

När miljardsatsningen tillkännages under en pressträff i Forumsalen på tisdagen beskriver kommunalråd Lorents Burman (S) det här som en historisk affär.

– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5 000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare målet, säger han i ett pressmeddelande som skickas ut samtidigt.

– Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt, fortsätter han.

Annons

En strategiskt viktig affär

Skebo förklarar att SBB:s förvärv på Morö Backe omfattar 766 hyreslägenheter och 123 lägenheter som hör till gruppboenden inom vård och omsorg.

– Det är en strategiskt viktig affär som gör Skebo till en än mer kraftfull motor i Skellefteås tillväxt. Försäljningen betyder att vi får utrymme att bygga fler nya bostäder, säger styrelseordförande Harriet Classon i pressmeddelandet.

Övertagandet sker under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner affären vid nästa möte den 17 november. På pressträffen i Forumsalen är alla samlade positiva.

– Det här är en fantastisk dag, säger Andreas Löwenhöök (M) vid talarstolen.

En drivande, långvarig aktör

Affären omfattar alltså även framtida investeringsplaner på cirka 3 miljarder, vilket motsvarar kostnaden för att bygga cirka 1 500 lägenheter. Med det ändamålet har SBB bland annat tilldelats markanvisningar på flera platser i Skellefteå och i Bureå.

Annons

– Vi är fantastiskt glada över affären. Vi ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå under lång tid framöver, säger Ilija Batljan, vd för SBB Norden.

– Denna affär, tillsammans med vår överenskommelse med Skellefteå kommun, möjliggör de framtidsinvesteringar vi sett fram emot i Skellefteå, fortsätter han.

Satsningar kommer att genomföras i områden som Getberget, Eriksberg, Morö Backe, Sjungande Dalen, Söder torg och Bureå. De är en fortsättning på bolagets engagemang i Skellefteå, som även innefattar ägandet av Sara kulturhus och hotell.

Presenterar nya möjligheter

För Skebos del ska affären medföra möjligheter till framtidssatsningar. Framförallt genom nyproduktion, men också genom hållbara satsningar i befintligt bestånd.

Annons

– Skebo är en drivande aktör i Skellefteås utveckling. Vi har en hög efterfrågan på våra nyproduktioner och den utveckling Skellefteå står inför pekar på omfattande behov av nya bostäder, berättar vd Åsa Andersson i pressmeddelandet och fortsätter.

– Försäljningen är en del av en satsning som möjliggör en utveckling i Skellefteå som både är ekonomisk, socialt och klimatmässigt hållbar. Vi är också säkra på att vi har hittat en köpare som vill utveckla området på Morö Backe och andra områden i Skellefteå. SBB kommer nu att vara en av flera, starka långsiktiga aktörer i Skellefteå.

SBB:s tillträde på Morö Backe kommer att ske i början av januari nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons