Annons
Senast den 15 januari ska regionen redovisa vilka förbättringsåtgärder som planeras. Foto: Pixabay

Covid-19: Brister upptäckta i vård av äldre på särskilda boenden – regionen ser över sina rutiner

NYHETER Inspektionen för vård och omsorg har granskat den medicinska vården och behandlingen av äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19, som bor på särskilda boenden. De har sett brister, därför ser Region Västerbotten nu ser över sina rutiner.

Annons

Enligt Region Västerbotten har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat alla regioner i Sverige. Brister ska ha upptäckts när det kommer till att följa regelverken.

Region Västerbotten skriver att Ivo har granskat journaler vid två primärvårdsenheter i länet – Morö Backe hälsocentral och deras ansvar för läkarinsatser vid Linagården i Skellefteå, samt Vindelns hälsocentrals läkarinsatser vid Älvbackens särskilda boende.

Det här skedde under två perioder våras. Därutöver har Ivo även gjort flera intervjuer.

– Vi välkomnar granskningen och ska nu jobba med resultatet på alla hälsocentraler. För oss är det en självklarhet att alla invånare ska få en god och säker vård, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i vid Region Västerbotten, i ett uttalande.

Annons

Bristerna ska främst gälla dokumentation, men även information till patienter och anhöriga, delaktighet i beslut om åtgärd samt behandling och vård i livets slutskede.

– Rapporten visar inte hela bilden av hur vården fungerat för dessa patienter och inte heller hur vi utvecklat samarbetet med länets kommuner, där också Vårdhygien har bidragit till att öka vårdens kvalitet under pandemin, säger Brita Winsa i uttalandet.

Senast den 15 januari ska regionen redovisa vilka förbättringsåtgärder som planeras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons