Utrustningen har precis landat och initiativtagarna bakom Kurjovikens Bränneri experimenterar för fullt med att skapa sin första gin. Samtidigt förbereds ett gästkök för matlagningsevenemang och smakprovningar.
– En lokal gin blir vår första produkt. Vi gillar mångsidigheten med gin och hur den kan varieras i nästintill oändlighet. Sen utesluter vi inte att fler produkter kommer längre fram, berättar delägaren Martin Åkerström i ett pressmeddelande.
Att destilleriet placeras i Kurjoviken är ingen slump. Det finns flera skäl till det.
– Dels tycker vi om havet och platsen. Det är nästan som att det vilar en förväntan, eller en förbannelse på oss som är verksamma här att fortsätta sträva. Det känns roligt att kunna bidra till Skelleftehamns industrihistoria med ett nytt kapitel, som dessutom kompletterar fermenteriet och sjökrogen varandra, säger Martin.
Initiativtagare till Kurjovikens Bränneri är Martin Åkerström och Mattias Richmann, som även driver sjökrogen i samma lokaler. Med sig har de ett flertal delägare.
Idén har grott under några år och att det blev just nu beror delvis på pandemin.
– Flera av oss fick inställda affärsresor och aktiviteter. Vi fick tid över, blev otåliga och det satte nog igång kreativiteten, säger delägaren Håkan Niska i pressmeddelandet.
Först ut under hösten kommer gästköket att färdigställas. Kocken Mattias ser fram emot att bjuda in gäster för gemensam matlagning och smakprovning.
Arbetet med destillering, kryddning och buteljering kommer att pågå under hela hösten – och i början av 2021 förväntas Kurjovikens första gin att infrias.