Annons
Baserat på pressmeddelande
För personer som riskerar bli svårt sjuka är vaccinationen nu kostnadsfri. Foto: Region Västerbotten

Snart influensavaccinationer – extra viktigt för vissa personer i coronatider

NYHETER Under den pågående pandemin är det särskilt viktigt att personer som riskerar bli svårt sjuka vaccinerar sig mot influensa. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Vissa personer har större risk att bli allvarligt sjuka om de får influensa, eller en följdsjukdom av influensan. Därför rekommenderas de att vaccinera sig varje år.

– Att vaccinera sig mot influensa är det bästa man kan göra för att undvika sjukdom. De som riskerar bli svårt sjuka har mest att vinna på skyddet från vaccinationen. I år när covid-19 sprids är det extra viktigt, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Du rekommenderas att vaccinera dig mot influensa om du är 65 år eller äldre, gravid efter graviditetsvecka 16 (eller tidigare om du också rekommenderas vaccination av annan anledning), är vuxen eller barn över sex månader med något av det här:

Hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes, kraftigt nedsatt immunförsvar, kronisk leversvikt eller njursvikt, kraftig övervikt, en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen, flerfunktionshinder eller andra andningsproblem, som svårt att hosta.

Annons

Personer som riskerar att bli svårt sjuka kan vaccineras från den 3 november.

Familjemedlemmar till dessa prioriteras från samma datum, enligt regionen är det bra om de också vaccinerar sig. Från och med den 1 december kan övriga göra det.

Vaccinationen är kostnadsfri för de som riskerar bli allvarligt sjuka. Övriga betalar 250 kronor, det gäller också personer som vaccineras för att skydda någon de bor med.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons