Annons
Felicia Norén och Patrik Larsen.

Klart när de nya tomterna släpps – så fungerar bokningssystemet: ”Kommer att bli en huggsexa”

BOSTAD Klockan 10.00 på tisdag den 27 oktober gäller det att vara på hugget. Då ska de 43 tomterna i det nya bostadsområdet vid Falkträsket släppas för bokning – och det är först till kvarn.

Annons

En del reagerade på utfallet när tomterna på Västra Eriksberg fördelades. Skellefteå kommun hade en intresselista att utgå ifrån, men det rådde oklarheter kring den.

– Det var en rest från innan min tid; en intresselista som försvann, återuppstod, försvann och återuppstod. Vi hade många som ringde och sade ”men jag ska ju ha den här platsen på listan”, förklarar mark- och exploateringschef Patrik Larsen.

Oklarheterna ledde till att kommunen, som annars förespråkar ett först till kvarn-system, lottade turordningen hos personer som anmält intresse före en viss tidpunkt.

Med andra ord kunde vissa i den gruppen få välja sin tomt före andra som stått längre i kö. Turordningen hos resten bestämdes utifrån när de anmält intresse.

– Vi har förordat det här med först till kvarn för att vi vill premiera inflyttning. Andra kommuner kan ha en tomtkö, men vi vill inte ha ett segt system som kräver att man ska ha stått i kö i flera år för att kunna få en attraktiv tomt, berättar Patrik Larsen.

Annons

Använder en ny tjänst

En del reagerade även på hur själva bokningen gick till, men sedan dess har det hänt saker. Skellefteå kommuns e-tjänst Tomtbokning småhus smyglanserades i våras, med hopp om att göra bokningen enkel och tydlig för alla som vill köpa en tomt.

– Det är också mycket mer i e-tjänsten än bara bokning. Du kan följa hela processen i den. Vi kan kommunicera via plattformen istället för att folk ska behöva höra av sig till kundtjänst. Om du har en fråga klockan 22.00 kan du logga in på mina sidor och ställa den, sedan får du svar nästa dag, berättar exploateringsingenjör Felicia Norén.

– Du får också löpande statusuppdateringar om din ansökan, tillägger Patrik Larsen.

Annons

Så fungerar e-tjänsten

Efter att ha klickat på en tomt i e-tjänsten behövs BankID för att göra en bokning.

Lediga tomter är grönmarkerade. Den som först inleder en bokning får tio ostörda minuter på sig att fylla i formuläret. Under den tiden kan ingen annan norpa tomten.

Det kostar 5 000 kronor att göra en bokning. Pengarna betalas inte tillbaka till de som ångrar sin bokning, men de avräknas från tomtpriset för de som fullföljer köpet. Om en person ångrar sin bokning kommer den aktuella tomten att markeras grön igen.

– Det är väldigt tydligt vad som är upptaget och inte, säger Felicia Norén.

Det nya bostadsområdet. Foto: Skellefteå kommun

Inom tre arbetsdagar efter bokningen tar en handläggare vid Mark och exploatering kontakt för att kontrollera uppgifter och informera om vad som ska göras härnäst.

”Kommer bli en huggsexa”

Nu jobbar Mark och exploatering tillsammans med Tyréns för att knyta information till varje tomt vid Falkträsket, som ska gå att se i e-tjänsten innan tomterna släpps.

– Vi vill att man ska få en rimlig bild av tomten man bokar. På Eriksberg var det bara skog när tomterna lades ut, men förutsättningarna är bättre nu, säger Patrik Larsen.

– Vi vill gärna att folk åker dit och tittar. Man kan läsa skyltarna som är uppsatta och skapa sig en bättre uppfattning om vad man faktiskt köper, säger Felicia Norén.

Annons

Båda förväntar sig ett starkt söktryck när tomterna släpps den 27 oktober.

– Det har inte funnits någonting centralt på senare år. Vi sålt tomter i områden som Ursviken och Kåge. Jag tror att det finns ett uppdämt behov, berättar Patrik Larsen.

– Jag tror att det kommer att bli en huggsexa, säger Felicia Norén.

Skellefteå kommun har mer detaljerad information om hur bokningen fungerar här.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons