Annons
Foto: Jan Alfredsson / Region Västerbotten

Efter komplikationer – patient kan behöva stomi under resten av livet

NYHETER Komplikationer vid en operation i Västerbotten har lett till att patienten sannolikt kommer att behöva stomi livet ut. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Det började med att patienten opererades för tjocktarmscancer på ett sjukhus i länet. Undersökningar visade att hen skulle behöva stomi under en tid efter operationen.

Ett år senare skulle stomin avslutas, när patienten också behandlats färdigt med cellgifter, men operationen blev komplicerad. Enligt Region Västerbotten berodde det på sammanväxningar, sannolikt orsakade av infektioner och tidigare operation.

Efteråt drabbades personen av en infektion och ännu fler komplikationer. Det visade sig att urinblåsan skadats vid den tidigare operationen. Infektionen behandlades då med antibiotika, patienten opererades akut för skadan och fick sedan en ny stomi.

Detta har lett till förlängd vårdtid och enligt Region Västerbotten kommer personen sannolikt att behöva stomi under resten av sitt liv. Det har anmälts enligt lex Maria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons