Annons
"Det ger en glädje, ett lugn och en märkbar tillfredställelse", säger Christina Viklund. Foto: Pexels / Privat

Effekterna av hävt besöksförbud: ”Nästan så att ögonen tårades”

NYHETER På Norrgårda vård- och omsorgsboende har man sett glädjande, lugnande effekter av att besöksförbudet har hävts.

Annons

Den 1 oktober började anhöriga kunna besöka sina nära och kära igen, till glädje för många. På Norrgårda äldreboende i Byske blev det genast uppenbart.

– Det var fantastiskt på många sätt. Rörande, nästan så att ögonen tårades när de fick mötas efter så lång tid, berättar Christina Viklund, som jobbar på avdelningen Pilen.

– Det är multisjuka som bor här, många har en demenssjukdom, och nu kan de sitta ned tillsammans med sina anhöriga på sitt rum. De kan prata och fika tillsammans. Man ser att det ger en glädje, ett lugn och en märkbar tillfredställelse, säger hon.

Ann Lundgrens pappa bor på samma avdelning. Det uppstod ett tomrum när hon inte kunde besöka honom längre, förklarar hon. När de sedan fick möjlighet att träffas i ett tält utanför boendet, med plexiglas mellan varandra, blev det bättre.

– När han fyllde år kunde jag komma med tårta och blommor, berättar hon.

Annons

– Personalen har gjort allt de kunnat för att upprätthålla vår kommunikation. Jag är så tacksam för all hjälp och medmänsklighet. Det är viktigt att de som jobbar får känna att de är uppskattade och värdefulla. Inte bara när det är corona utan även generellt.

Ser du någon skillnad hos pappa nu när ni kan träffas i rummet?

– Pappa har svårt att kommunicera, men personalen märker att han piggnar till. Det blir någonting som bryter vardagen, berättar Ann under sitt besök på fredagen.

Försiktighetsåtgärderna på boendet

Anhöriga föranmäler sina besök. Personalen möter dem utanför entrédörren, som fortfarande hålls låst, och följer dem in. Anhöriga vistas inte i de allmänna miljöerna. Alla måste känna sig helt friska och får svara på en enklare hälsodeklaration. Alla försöker hålla avstånd till varandra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons