Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Covid-19: Fler länsbor än någonsin testar sig – tryck på teststationer

NYHETER I måndags utökades provtagning för personer som vill ta ett egentest, men som saknar BankID. Fler länsbor än någonsin provtar sig, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

I Västerbotten har covid-19 bekräftats hos totalt 901 personer sedan pandemins början. Det senaste dödsfallet med koppling till sjukdomen inträffade den 26 juni. Region Västerbotten skriver att ingen person vårdas på sjukhus för covid-19 just nu.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, berättar att de har sett exempel på utbrott i grupper av människor som har umgåtts med varandra.

– Det behövs bara en individ som är smittsam i en miljö där man inte håller den fysiska distansen så är plötsligt ett flertal människor smittade, säger han.

Smitta kan ske i alla möjliga miljöer och situationer. Exempelvis på en arbetsplats, restaurang eller mellan vänner. Därför är det viktigt att hålla rekommendationerna och stanna hemma om du har symtom för att undvika att större grupper smittas.

Annons

Testning vid symtom

Fler än någonsin testar sig och det är högt tryck på flera teststationer. För att ha långsiktig kapacitet är det viktigt att det är personer med symtom som testar sig.

– Det bästa är att ta testet när du haft symtom en dag. Om man testar sig för tidigt kan resultat bli falskt negativt. Det är viktigt att alla som har symtom som stämmer med covid-19 testar sig för att få veta om de är smittade, säger Stephan Stenmark.

Det är inte bara för din egen skull som det är viktigt att veta, förklarar han. Det ger också personer som du eventuellt kan ha smittat en chans att testa sig.

– På så sätt bidrar du till att bromsa smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Annons

Utökad provtagning

Ibland har det varit lång kö vid platserna för ut- och inlämning av provtagningskit. Region Västerbotten skriver att logistiken kring detta utvecklas löpande.

Sedan i måndags erbjuds provtagning med hjälp av en personlig kod för personer utan BankID. Hälsocentraler har börjat erbjuda provtagning för barn med milda symtom från sex års ålder upp till tonåren, där egenprovtagning inte passar.

– Det kommer succesivt utökas och bli tillgängligt på fler orter, berättar Carola Degerman, verksamhetschef inom primärvården och samordnare av provtagning.

Annons

– På hälsocentralernas sidor på 1177.se finns mer information om vad respektive mottagning erbjuder. Vi tittar löpande på rutiner och förutsättningar och försöker samordna så mycket i länet vi bara kan, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Information om covid-19 finns på flera av Region Västerbottens webbplatser.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons