Annons
I Stockholm driver David en restaurang i sitt vardagsrum – på en ö. Foto: Elliot Elliot

Bolidensonen tar plats i TV-rutan: ”Man är aldrig bättre än sitt sista jobb”

MAT David Enmark är grabben från Boliden som lagat mat åt kungen, har en restaurang i sitt vardagsrum – och nu är aktuell i Kockarnas Kamp.

Annons

När David Enmark växte upp i Boliden på 70-talet var siktet inställt på att jobba med något kreativt, men han hade inga planer på att bli kock.

– Jag sökte in till frisör och kreatör tror jag, men betygen var inte de bästa så jag hamnade på svetsarlinjen i Boliden istället, berättar David när jag når honom via telefon.

Intresset för just matlagning väcktes vid 22 års ålder när han – efter militärtjänst och två år på SAAB:s fabrik i Trollhättan – flyttade till Stockholm.

– Min fru Katarinas farbror drev en restaurang, och han verkade vara en cool snubbe med skön livsstil. Det var mycket tack vare honom som jag utvecklade mitt intresse, säger David.

Annons

Påven och kungen

Sedan dess har Davids karriär tagit fart på allvar. Både påven och kungen nämns på hans hemsida.

– Om man gör bra grejer så får man många förfrågningar, så är det bara. Det är hårt arbete som ligger bakom och just för min del tror jag att en hög lägstanivå varit viktigt, säger David och tillägger:

– Men man är aldrig bättre än sitt sista jobb. Det ska man komma ihåg.

Att laga mat till någon som är känd är inte så speciellt, enligt David.

– För mig spelar det ingen roll om det är kungen eller någon helt okänd. Alla är lika under sin fasad, och alla gillar god mat. Kanske är det för att jag är från Boliden som jag känner så, säger David.

Annons

Sedan tio år tillbaka driver han det udda konceptet David at Home, som innebär att han har en restaurang hemma i sitt vardagsrum utanför Stockholm.

– Jag hade en fast anställning med fint kontor och bra lön, men klarade inte av att fika exakt 8.30 varje morgon – så jag sa upp mig på stående fot, säger han och skrattar.

Restaurang i vardagsrummet

Istället gick han hemma ett tag, innan han fick en idé efter att ha läst en artikel.

– Jag läste om att de i Kuba öppnade upp sina hem som restauranger, och tänkte att det borde man ju kunna göra här i Sverige också. Jag pratade med Katarina och vi kom överens om att testa.

För att få möjlighet att ha en restaurang i vardagsrummet krävs dock en hel del tillstånd.

– Samtidigt var det många kollegor i branschen som skakade på huvudet. Hur skulle man kunna driva en restaurang i sitt eget hem, som dessutom låg på en ö? Hur skulle folk ta sig hit?

Programmet leds av Per Lernström . Foto: TV4

Så här i efterhand är det uppenbart att David löst alla de frågorna. På tio år har över 10 000 personer besökt vardagsrummet där han har öppet för privatpersoner på fredagar, och företagsevenemang på onsdagar och torsdagar.

– Det är fantastiskt roligt. Vi har fullbokat fram till december, säger han.

Känner sig hedrad

Nu i höst är David också aktuell som deltagare i tv-programmet Kockarnas Kamp.

– Det går inte att söka in till programmet, utan de väljer kockar som de tycker är kvalificerade. Jag känner mig hedrad som blev tillfrågad.

Annons

I början av sommaren bodde han tillsammans med ett gäng andra stjärnkockar på ett slott när inspelningarna genomfördes.

– Det var en kamera framför näsan från morgon till kväll, till slut var man lite trött på dem, säger David och skrattar.

Hur var det att vara med?

– Det var sjukt kul, men tuffare än jag trott. Alla som är med är ju grymma, och alla vill vinna. Man kan skära av sig ett finger och ändå fortsätta arbeta, man hinner knappt känna det.

Kockarnas Kamp sänds på tisdagar 20.00.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons