Annons
Foto: Google

Verksamhetschefen om mannen som försvann från boendet: ”Utredning påbörjades redan i söndags”

NYHETER Mannen försvann från boendet i Jörn. Här berättar Linda Dehlin, verksamhetschef för kommunens vård- och omsorgsboenden, om hur händelsen håller på att utredas.

Annons

Mannen i 70-årsåldern försvann från boendet i Jörn på söndagen. Han hade Alzheimers sjukdom och enligt polisen var han i behov av regelbunden medicinering. Det upptäcktes att han även hade lämnat sin rullator och syrgas kvar på boendet.

En stor sökinsats inleddes, polisen gick ut med signalement och uppmanade boende i området att kontrollera sina uthus och förråd. Under måndagen deltog resurser från polisen, militären, fjällräddningen och Missing people i sökandet efter mannen.

På tisdagsförmiddagen meddelade polisen att han hade hittats avliden i närområdet och att anhöriga hade underrättats. Då fanns det inte någon misstanke om brott.

Svarar på frågor i mejl

Megafonen har kontaktat boendechefen på boendet i Jörn, som hänvisar all kontakt till Linda Dehlin, verksamhetschef Vård- och omsorgsboende vid Skellefteå kommun.

Annons

Linda Dehlin svarar på våra frågor i ett mejl:

Har det gjorts någon utredning om hur mannen kunde försvinna från boendet?

– Den utredning som kommer att göras är i form av avvikelse i vårt journalsystem. Händelsen är registrerad och utredning påbörjades redan i söndags av de medarbetare som var i tjänst. Metodisk genomsökning av lägenheter på enheterna, fastigheten, närområdet sedan kontaktades chef som gick in som ledare för fortsatt eftersök tillsammans med polisen, skriver verksamhetschefen i mejlet.

Vad har utredningen visat?

– Medarbetarna följde rutin om en boende avviker från ett särskilt boende.

Vilka rutiner finns för att förhindra att någonting sådant här händer?

– Vi har rutiner inom vård- och omsorgsavdelningen som man har följt.

Annons

Behöver rutinerna på något sätt kompletteras för att undvika en upprepning?

– Boendechef och verksamhetschef har träffat medarbetarna och informerat om händelsen samt tagit emot medarbetarnas reaktioner. Uppföljning för att ta lärdom av det inträffade kommer att ske inom en vecka, skriver verksamhetschefen.

I samband med det ska de även se över om någonting i rutinerna behöver ändras.

– Medarbetarna gör sitt yttersta för att ge en kvalificerad vård och omsorg så att alla kan få leva just sitt liv bäst möjligt. Teamet gör individuella genomförandeplaner och planerar hur varje person kan få vistas utomhus på bästa sätt. Teamet på varje boende består av sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut och boendechef och i vissa fall även läkare, avslutar Linda Dehlin i mejlet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons