Annons
Foto: If / Pexels

146 olyckor kartlagda – över hälften har skett i områden nära skolor: Två skolor i Skellefteå med på listan

NYHETER Försäkringsbolaget If har kartlagt olyckor med fotgängare, cyklister och bilister som har skett nära skolor i länet.

Annons

Försäkringsbolaget har kartlagt händelser där fotgängare eller cyklister varit involverade i olyckor med motorfordon, som också resulterat i en rapport från någon av länets akutmottagningar. If har då tittat på händelser mellan åren 2013 och 2017.

Under den femårsperioden rapporterades totalt 146 händelser i Västerbotten. Enligt försäkringsbolaget skedde över hälften av dem (58 procent) inom 500 meter från en skola. Barn var involverade i 46 av olyckorna, varav 28 i närheten av en skola.

De mest olycksdrabbade områdena

Minervaskolan i Umeå hade flest olyckor i sitt närområde mellan 2013 och 2017, följt av Kanalskolan och Norrhammarskolan i Skellefteå på andra och tredje plats.

Annons

Att ge barnen skjuts är inte alltid det säkraste alternativet. I ett pressmeddelande förklarar Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare vid If, att det snarare kan bidra till mindre säkra miljöer. Detta eftersom biltrafiken runt skolorna ökar.

– Att kartlägga vägar och hjälpa barnen att hitta en säker väg kan ge bra kunskap som minskar både oro och den faktiska faran vi själva bidrar till, säger hon.

– Det är av största vikt att våra barn på ett säkert sätt kan ta sig till skolan, samtidigt som man för deras bästa bör stimulera fysisk aktivitet som cykling och gång.

De fem skolorna med flest olyckor i sitt närområdet

Statistiken gäller olyckor inom 500 meter från skolor i Västerbotten mellan 2013 och 2017.

  • Minervaskolan i Umeå – 26 olyckor totalt, varav 3 med barn inblandade.
  • Kanalskolan i Skellefteå – 15 olyckor totalt, varav 3 med barn inblandade.
  • Norrhammarskolan i Skellefteå – 7 olyckor totalt, varav 2 med barn inblandade.
  • Tegs centralskola i Umeå – 7 olyckor totalt, varav 1 med barn inblandade.
  • Mariehemsskolan i Umeå – 6 olyckor totalt, varav 3 med barn inblandade.

Källa: If

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons