Annons
Bilderna har ingenting med ungdomarna som nämns i artikeln att göra. Foto: Arkivbild / Pexels

Problemen med ungdomar på mopeder: Polisen vill undvika jakt – prejning inte helt uteslutet

NYHETER Magnus Holmqvist berättar om hur polisen jobbar och tänker kring problemen som varit med mopedburna ungdomar.

Annons

Vid olika tillfällen har saker kastats mot polisbilar ute på uppdrag. Megafonen har tidigare berättat om ungdomarna på mopeder som bland annat har kört vårdslöst mot färdriktningen, mot rött och på gång- och cykelbanor bland allmänheten.

– Man kanske tycker att det är en rolig grej att köra mot rött och jäklas med polisen, men det är inte roligt om det händer någonting. Om någon oskyldig faktiskt blir påkörd. Det är jäkligt onödigt, säger Magnus Holmqvist vid polisen i Skellefteå.

Senast i natt inträffade en helt annan händelse med mopedister i Skellefteå. Det är långt ifrån säkert att de inblandade har någon koppling till det andra som har skett.

Vet polisen om det är en grupp eller olika grupperingar som är i farten?

– Det har jag svårt att uttala mig om, förklarar Magnus Holmqvist.

Jobbar med civilklädd personal

Polisens bedömning är att ungdomarna har försökt provocera fram ett förföljande, men polisen har försökt undvika panikartade flykter. Just med tanke på olycksrisken.

Annons

– Risken finns att tredje person blir skadad. Vi försöker jobba med civila fordon och civilklädd personal för att slippa de här jakterna. Vi försöker också dokumentera så mycket vi kan och kontrollerar mopederna vi ser, berättar Magnus Holmqvist.

Alternativ som prejning är samtidigt inte helt uteslutet, förklarar han.

– Om det bedöms finnas fara för liv så måste man försöka få stopp på dem.

Patrullerna som utsätts kan vara på väg för att förhindra annan brottslighet. Ett omedelbart ingripande mot mopedisterna blir därför också en prioriteringsfråga.

Vi har uppfattat en del ”varför kör man inte bara ikapp dem”-tongångar, men det är alltså inte så enkelt. En del har också funderat kring mc-poliser i stan?

– Det har vi, men det är tre stycken och vi har stora ytor att täcka. Vi samverkar även med orter som Luleå och Umeå, så vi åker emellan, berättar Magnus Holmqvist.

Som mc-polis krävs särskild utbildning, så vem som helst kan kliva in i den rollen.

Annons

Bra med engagerade föräldrar

Polisen har oroat sig för sättet som ungdomarna stör polisverksamheten och även Magnus Holmqvist är bekymrad. I slutändan kan det innebära att andra drabbas.

– Att de medvetet försöker förstöra för polisen… det är riktigt obra.

Återigen uppmanas föräldrar med ungdomar i mopedåldern att prata med sina barn.

– När de är i den där åldern är det alltid bra att föräldrar engagerar sig, så att de har koll på vad ungdomarna gör, säger Magnus Holmqvist vid Skelleftepolisen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons