Annons
Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Ronneklev. Pressbild: Gunnar Nordlund

Tjusningen med att jobba som problemlösare inom industrin: ”Jag önskar att fler tjejer söker”

NYHETER En hel del kvinnor har sökt till utbildningarna till produktions- och processtekniker som Yrkeshögskolan i Skellefteå startar i höst. Det skriver Yrkeshögskolan i ett pressmeddelande.

Annons MOBILE TOP

Den svenska industrin har ett skriande behov av produktions- och processtekniker och tidigare har männen dominerat kraftigt inom den här yrkeskåren.

– Fortfarande utgör männen majoriteten men vi ser nu ett tydligt skifte på den fronten, säger Yrkeshögskolans rektor Ulf Olofsson i ett pressmeddelande.

De tre utbildningarna som Yrkeshögskolan i Skellefteå ska starta till hösten har utvecklats i nära samarbete med 25 företag i Västerbotten. Det ska garantera att innehållet i studierna ligger helt i linje med industriernas utveckling. Yrkeshögskolan har även ett nära samarbete med Träbransch Norr och Teknikföretagen.

Välkomnar utbildningarna

Ett av företagen som välkomnar utbildningarna med öppna armar är LEAB Group, som är specialister på kontraktstillverkning av elektronik. Företaget ingår i industrikoncernen Lifco och har cirka 350 anställda, varav 120 finns i Lövånger.

Annons

– Vi har stora förhoppningarna om att de här utbildningarna kan bidra till att hjälpa till att förse oss industriföretag med nya välutbildade medarbetare, säger LEAB:s teknikchef Mikael Karlsson, som vet vilket lyft utbildade produktionstekniker kan ge.

– Två av våra fyra produktionstekniker har tidigare gått YH-utbildningen till produktionstekniker i Skellefteå och en av dem gjorde också sin LIA-period hos oss. De kom in i företaget nyfikna och hade drivet att förbättra och effektivisera.

Passar kvinnor och män

En av LEAB:s produktionstekniker är Therese Ronneklev. Hon gick en social linje på gymnasiet och inledde sin yrkesbana inom äldreomsorgen.

2002 började hon hos LEAB på ytmonteringen och via internutbildningar i företaget och en del kurser på Luleå tekniska universitet har hon förkovrat sig i produktionsteknik och för två år fick hon också titeln produktionstekniker.

Varje dag lär jag mig något nytt.

– Hade jag vetat vilket trevligt jobb det här är hade jag naturligtvis gått en annan gymnasieutbildning och en YH-utbildning. Men nu är jag där i alla fall och varje dag lär jag mig något nytt om hur man kan lösa problem och vässa produktionen i fabriken.

Annons

Hon konstaterar att man som produktionstekniker inte bara har till uppgift att klura ut hur arbetet kan utföras på ett bättre sätt.

– Det gäller också att kunna kommunicera ut detta så att alla känner sig delaktiga och inspirerade att följa med på förbättringsresan, fortsätter Therese.

Hon betonar att jobbet passar lika bra för kvinnor som för män.

– Det handlar om hur man tänker, det är problemlösning och kunna se en helhetsbild vilket passar mig. Jag önskar att fler tjejer söker sig till den här typen av jobb för det är fantastiskt roligt, avslutar Therese Ronneklev i pressmeddelandet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons