Annons
Pressbild: Urban Isberg

Att semestra i fjällen: Polis och fjällräddare om riskerna under pandemin – ger handfasta tips

NYHETER Planerar du att utforska de svenska fjällen i sommar? Det finns säkerhetsaspekter som polisen vill att du ska tänka på.

Annons

Allergiska reaktioner av getingstick, feber, matförgiftning, stukade fötter, brutna ben, att någon går vilse eller blir överraskad av dåligt väder – allt detta kan leda till att en fjällräddningsinsats. Så här många insatser har det varit under de senaste åren:

Källa: Polisen

Fjällvandring under pandemin

Med anledning av coronapandemin och reserekommendationerna som råder tror Mattias Wiklund, chef för räddningstjänstgruppen vid polisregion Nord, att fjällturismen kan öka i sommar. I och med det kan också fler behöva räddas.

– Du ska självklart vara symptomfri när du ger dig ut på fjället, säger han.

Läget med covid-19 kanske inte påverkar under själva vandringen, men polisen vill att du ska beakta risken för smittspridning i samband med resan till och från fjällen. Eller i samband med övernattning på en fjällstation eller i någon av fjällstugorna.

– Om du insjuknar och behöver fjällräddning belastas både den resurs som undsätter dig och den lokala sjukvården, fortsätter Mattias Wiklund på polisens hemsida.

Annons

”Var ärlig med dina symptom”

Rickard Svedjesten har jobbat som fjällräddare i 30 år och är ordförande i Svenska fjällräddares riksorganisation. Han har mycket stor vana av den svenska fjällmiljön.

– Det viktigaste rådet i coronatider är att påbörja återvandring till ”civilisationen” så snart som möjligt om du börjar känna dig dålig. Kontaktar du 112, var ärlig med dina symptom, det ger oss möjlighet att förbereda oss på rätt sätt innan vi hämtar dig.

Tips: En njutbar och säker vistelse

  • Börja med korta dagsturer så att du får känna på och utvärdera både utrustning och din fysiska förmåga.
  • Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ lokala väderprognoser.
  • Tag del av råd och rekommendationer från lokala guider om du är ovan den terräng du kommer att röra dig i.
  • Det är mycket snö kvar i fjällen så var vaksam på höga flöden i vattendrag.
  • Hyr en lokal guide om du tänker bestiga en glaciär.

Källa: Polisen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons