Annons
Annons
Anna Lindfors, utställningsantikvarie Skellefteå museum, leder omgestaltningen av forskarrummet på Nordanå. Våren 2026 kommer dörrarna till det nya rummet att öppnas. Foto: Caroline Thorén

Omvandling sker – forskarrummet på Nordanå får ny skepnad: ”Vill sänka trösklar för barn och unga”

NYHETER Den 19 december stängde forskarrummet på Nordanå för att åter öppnas våren 2026. Under den tiden ska rummet byggas om och göras mer tillgängligt för besökare med extra fokus på barn och unga.

Annons MOBILE TOP

Den här decemberdagen tar det dubbelt så lång tid att gå från redaktionen till Nordanå. Anledningen är att gatorna under natten förvandlats till vattentäckta isbanor och även jag förhoppningsvis är långt ifrån att vara benskör så känns det onödigt att chansa. Väl framme på Skellefteå museum möter jag Anna Lindfors, utställningsantikvarie på museet och den som leder arbetet med att omgestalta forskarrummet.

– Vissa har uttryckt en oro över att forskarrummet ska försvinna men det ska det verkligen inte. Det handlar om att göra rummet och dess material tydligare och enklare att använda. Dessutom vill vi sänka trösklarna för barn och unga när det gäller att upptäcka vad ett kulturarv kan vara.

Från den 20 december kommer forskarrummet på Nordanå att vara stängt. Förutom ombyggnation av lokalerna ska allt material inventeras och en hel del digitaliseras för att öka tillgängligheten. Foto: Caroline Thorén

Redan 2021 flyttade Forskarrum Nordanå in i nya lokaler innanför den då nyöppnade receptionen på Skellefteå museum. Tanken var att det skulle vara en tillfällig lösning medan man planerade för en mer permanent plats. Ganska snart visade det sig dock att placeringen ökade flödet av besökare, något som lett till att även det framtida forskarrummet får stanna kvar på dagens plats.

– Som du ser behöver man göra något åt lokalen, släppa in ljus och förbättra akustiken, säger Anna Lindfors och tillägger:

– Det har var en utställningshall tidigare. Golvet är uppbyggt och väggar satta för fönstren. Men allt det här ska göras om nu när vi stänger.

Annons
Redan 2021 flyttades forskarrummet till nya lokaler innanför den då nyöppnade receptionen på Nordanå, något som ökade antalet besökare. Foto: Caroline Thorén

Forskarrummet är och kommer att fortsätta att vara ett samarbete mellan Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Företagsarkivet i Westerbotten. I arbetet med omgestaltningen finns alla dessa representerade i projekt- och arbetsgrupperna. Dessutom förs dialog med föreningar och referensgrupper som ger förslag på hur det nya forskarrummet kan nyttjas på bästa sätt.

Vi kommer såklart att vara behjälpliga i den utsträckning vi kan.

Under det dryga år som forskarrummet ska vara stängt kommer man, förutom de konkreta ombyggnationerna, att lägga mycket tid på att inventera det omfattande material som finns i forskarrummet. Det ska också göras avvägningar kring vilka delar som ska digitaliseras och hur man ska katalogisera materialet på ett sätt som gör det lättillgängligt.

– Det är många som tycker om vårt utbud av böcker och det ska vi försöka kunna erbjuda i framtiden. Vi behöver se över vilket material som måste stå framme och vad som går att nå digitalt, säger Anna.

Annons
Barnens forskarbyrå är en workshop i form av en detektivbyrå där barnen ska lösa fall genom glömda och gömda arkivdokument i forskarrummet. Bakom initiativet står Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Foto: Caroline Thorén

Mot slutet av mitt besök visar Anna mig den nyöppnade utställningen ”Bland dessa många saker” som tar besökaren med på en resa genom Skellefteå museums samlingar. Utställningen är även den ett resultat av den magasinsflytt som museet håller på att genomföra.

– Vi har också försökt jobba mer med vår databas där det går att ta del av museets samlingar digitalt. Både museets utställningar och omgestaltningen av forskarrummet handlar om att ta vara på det vi har och utveckla det så att fler människor kan ta del av det.

Går allt enligt plan kommer alltså forskarrummet att öppnas igen under våren 2026. Men för den som verkligen behöver något material från forskarrummet under den här tiden går det alltid att kontakta Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Företagsarkivet i Westerbotten för hjälp.

Annons
Forskarrummet är en guldgruva för såväl studenter, forskare, släktforskare, skolklasser och privatpersoner med historieintresse. Genom omgestaltningen hoppas man nå fram ännu bättre till barn och unga. Foto: Caroline Thorén

– Vi kommer såklart att vara behjälpliga i den utsträckning vi kan, säger Anna.

Artikeln är en del av Megafonen 11/12 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
an advertisement
an advertisement