Annons
Baserat på pressmeddelande
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Västerbotten. Pressbild: Malin Grönborg

Vårdplatser, bemanning och semester: Så planerar Regionen för sommaren

NYHETER Under sommarmånaderna drar Region Västerbotten ned på planerad verksamhet i hälso- och sjukvården. I år hålls något fler vårdplatser öppna för att ha en beredskap att ta emot patienter med covid-19, skriver Regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Fram till den 23 augusti kommer i huvudsak akut verksamhet samt utredning och behandling av tumörsjukdomar att bedrivas inom slutenvården.

Vid sjukhusen i länet ska cirka 70 procent av vårdplatserna hållas öppna. Vid sjukstugorna ska vårdplatserna i princip vara lika många som under sommaren 2019.

Några öppenvårdsmottagningar på sjukhusen stänger, men de flesta ska ha öppet med reducerad verksamhet. Några hälsocentraler stänger och övriga drar ned på verksamheten. Tandvården ska i stort sett hålla öppet som under förra sommaren.

Extra utmaningar i planeringen

Planeringen inför sommaren inleds alltid tidigt varje höst. Rekryteringen av vikarier har varit extra utmanande denna sommar, skriver Region Västerbotten. På grund av osäkerheten med coronapandemin och kraven som det ställer på vården.

Region Västerbottens bedömning är att sommarens bemanning av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor ändå ser bra ut överlag.

Annons

Samtidigt är planering och bemanning inte helt klart i alla verksamheter. Inom till exempel förlossningsverksamheten innebär situationen kring covid-19 att barnmorskor från Finland och södra  Sverige inte kan komma hit som planerat.

Nu pågår arbetet med andra lösningar för att säkra en trygg förlossningsvård.

Skelleftepatienter till Umeå

På medicin-geriatriska kliniken i Skellefteå har man haft ett svårbemannat läge under en längre period och det har varit svårt att hitta tillräckligt med vikarier.

Därför kommer vårdplatserna vara något färre än föregående sommar. Patienter med covid-19 flyttas till Norrlands universitetssjukhus för vård under sommaren.

– Våra sjukhus samarbetar hela tiden med varandra och har gjort så även under pandemin, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa i pressmeddelandet.

– Covid 19-patienter från Skellefteå kan vara trygga med att de får en mycket god vård vid Nus, även fast vi förstår att det känns allra bäst att vistas på sitt hemsjukhus.

Vila och återhämtning

Majoriteten av medarbetarna i Region Västerbotten kommer att ha fyra veckors sammanhängande semester, förlagd under perioden juni–augusti.

– Målsättningen är att bevilja semestrar i enlighet med medarbetarnas önskemål. Det är viktigt att få en sammanhängande och välförtjänt ledighet för vila och återhämtning, inte minst den här sommaren, säger Brita Winsa.

Annons

I några kritiska verksamheter får medarbetarna delar av sin semester i september.

– Vi har velat undvika detta i det längsta men det är för den höjda beredskapen kring covid-19 och att klara av att bemanna vårdplatserna, säger Brita Winsa.

En del medarbetare har också antagit regionens sommarerbjudande. De väljer att arbeta i sommar mot extra ersättning, skriver Region Västerbotten.

Beredskap vid förändrat läge

Situationen kring covid-19 har varit förhållandevis stabil den senaste tiden. Region Västerbotten har gjort förberedelser för att kunna ställa om vid ett förändrat läge.

– Om läget förvärras i sommar med ökad smittspridning har vi en strategi och plan för att hantera detta. Vi har fler öppna vårdplatser och en beredskap inom framförallt IVA och infektion för att vårda patienter med covid-19, säger Brita Winsa.

– Bland annat finns ett antal personer som fått specialutbildning inom IVA/infektionsvård. I värsta fall kan dessa behöva kallas in och förstärka inom dessa områden, men det är en utveckling som vi hoppas att vi slipper se.

Annons

Resurser samordnas

På sjukhusen hålls regelbundna möten för att samordna resurserna som finns tillgängliga när det gäller vårdplatser, operationer, intensivvård och uppvakningsvård. Resurserna samordnas också mellan sjukhus, hälsocentraler/sjukstugor.

Så långt det är möjligt vårdas patienter på de hälsocentraler och sjukhus de tillhör.

Råd om vård under sommaren

På 1177 Vårdguidens hemsida finns information om mottagningarnas öppettider.

Där finns också fakta och råd om sjukdomar och besvär. Via hemsidan kan personer även logga in och kontakta vården via e-tjänsterna.

Det går också att få sjukvårdsrådgivning dygnet runt på telefonnummer 1177. Där svarar erfarna sjuksköterskor på frågor, skriver Region Västerbotten. De bedömer behovet av vård, ger råd och vägleder till lämplig vårdmottagning om det behövs.

Om det är fara för liv eller om det behövs ambulans ska man ringa 112.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons