Annons
Cecilia Edström, marknadschef på skellefteföretag och extraknäckande frilansskribent på Megafonen.

Cecilia Edström: ”Frys ditt kaffe i sommar”

KRÖNIKA Cecilia Edström om life hacks: ”Började hitta en tillfredsställelse i att se andra komma på smarta lösningar”

Annons

Det började med coronapandemin och den livsomställning som den innebär. Det fortsatte med att bygg- och pysselföretagens aktier gick spikrakt upp medan många andra branscher djupdök. Titta bara på Byggmax som gått upp med nästan 80 procent i år.

Människor runt omkring mig påbörjade projekt efter projekt – pyssliga saker som man kan göra ensam, tillsammans med barnen eller vänner. Förbättra, förändra och ibland till och med uppfinna. Det här inspirerar. Även om jag aldrig varit en pysslig person så blev jag ändå pepp, men det resulterade inte i en uppstart av egna projekt. Nej, för mig handlade det istället om att jag där och då så smått började hitta en tillfredställelse i att se andra tillverka roliga saker och komma på smarta lösningar. Life hacks helt enkelt. Och allt detta genom vår vän Google och kreativa Facebook-grupper.

Människor är fanken briljanta …ibland. Och har briljanta idéer…ibland. Och nu förstår ni ju säkert att det kommer några. Självklart tar jag inte åt mig äran för dessa men kan heller inte kredda den som kreddas bör eftersom jag inte har koll på upphovspersonerna.

1. Håll pizzan varm på väg hem från restaurangen.
Låt sätesvärmaren på passagerarplats göra jobbet.

Annons

2. Slipp färgsåll med gummiband
Trä ett gummiband över en öppnad färgburk så att det spänner tvärsöver öppningen. Sådär, nu kan du skrapa bort överbliven färg från penseln på gummit istället för på burkkanten.

3. Strimla melon utan kniv.
Plocka fram tandtråd. Ta 40 cm tråd och sträck den mellan dina händer. Låt tråden skära närmast skalet först och strimla sedan melonköttet uppifrån och ner till lagom stora skivor. Njut!

4. Aldrig mer halvöppen gylf.
Sätt en nyckelring i dragkedjan och trä den över knappen innan du knäpper igen! Tadaaa!

5. Skohängarens oväntade användningsområden.
Ni vet den i plast som ligger ihopknövlad i förrådet. Ta fram den på studs! En riktigt god idé är att hänga den på insidan av dörren till städskåpet för förvaring av alla städ- och tvättgrejer som t.ex. såpa, ugnsrengöring och badrumsrent. En i varje fack! En annan idé är att fylla facken med jord och plantera frön i dem. Flytta över växterna till en större kruka sen när de tagit sig.

Annons

6. Kombinera leksaker, tvättpåse och diskmaskin.
Hur då? Stoppa ert skitiga lego i en tvättpåse och placera i diskmaskinen. Två timmar senare är det som nytt. Men tänk på att ta ut legot innan torkprogrammet går igång. Låt det lufttorka på en handduk.

7. Frys ditt kaffe.
Om du gillar iskaffe på sommaren, frys kaffekuber och använd istället för is. Blaskigt kaffe har aldrig varit särskilt tillfredställande.

8. Slipp bränd tändartumme.
Du behöver aldrig mer bränna dig för att få fyr på den svåråtkomliga veken i ett doftljus. Tänd en spagetti och låt den göra jobbet djupt där nere.

Hoppas att nåt passar dig! Själv ska jag börja med att frysa in kaffekuber då jag känner på mig att sommaren kommer att bli riktigt het. Bra att vara redo!
Sen fortsätter jag att googla.

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »
Läs fler krönikor av Cecilia här »

Artikeln är en del av Megafonen nr 6-7 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons