Annons
  • Linda Karlsson är rektor på Pråmen, som utgår från Skelleftehamn.
  • Skogsstjärnan och Pråmen har varit i drift sedan i januari.
  • För trafiksäkerhetens skull sitter barnen i sådana här stolar.
  • Det finns bland annat ett värmeskåp, en mikro och en frys med lite glass.
  • I lekparken tar Oliver mer än en tur nedför rutschkanan.
  • Tilda tar sig modigt ned från ställningen, samtidigt som Motaz håller koll.
  • Khalid swishar glatt förbi medan Ariam väntar på sin tur.

En livad dag i skogen – nu har förskolebussarna utvärderats: ”Ett mer mångsidigt lärande”

SKOLA Ungefär ett halvår har gått sedan pilotprojektet med mobila förskolor lanserades i Skellefteå. Rektor Linda Karlsson berättar att de har fått reaktioner som "tusen tummar upp".

Annons

Två mobila förskolor är i rullning sedan i januari. Det är Skogsstjärnan som utgår från Skellefteå och Pråmen som utgår från Skelleftehamn. Barnen samlas på morgonen, får med sig mat i bussarnas värmeskåp och sedan bär det iväg.

På måndagsförmiddagen springer tjoande barn omkring i skogen vid Vithatta i Örviken. En grupp leds in i skogen medan den andra leds till lekplatsen i närheten.

– Vi har ett utomhuspedagogiskt tänk. Utbildningen kan ta plats på en bondgård, eller som här vid en myrstack i skogen. Barnen får helt andra möjligheter att utforska nya områden, de är ute mycket mer, säger Linda Karlsson, rektor på Pråmen.

Fördelarna är många, berättar hon. I Uppsala har det länge funnits mobila förskolor. Linda hänvisar till en studie som gjordes där härom året.

Annons

– Studien visade att barnen både var friskare och mer självgående. De var mer framåt och mer flexibla, eftersom de var vana att göra mer saker, säger hon.

– Det här blir ett mer mångsidigt lärande för barnen och de får bättre motorik.

Är det här dyrare än ordinär förskoleutbildning?

– Nej, egentligen är det inte det. Vi betalar hyra för bussen och en bensinkostnad, men vi behöver inte betala för någon lokal. Så det jämnar upp, berättar Linda.

”Väldigt sammansvetsade grupper”

Nu inför sommaren har pilotprojektet i Skellefteå utvärderats i en enkät. Enligt Linda har förskolebussarna varit mycket uppskattade, både av barnen och deras vårdnadshavare. De har exempelvis fått reaktioner som ”tusen tummar upp”.

– Jag tänker att det säger ganska mycket, säger Linda glatt.

Annons

– Det blir väldigt sammansvetsade grupper, de som jobbar med barnen träffar dem varje dag. Det är en fantastisk möjlighet till utveckling, fortsätter hon.

En förskollärare och två pedagoger/chaufförer åker med i varje buss. På förmiddagen i Örviken håller Lisa Andersson och Motaz Al-Neis uppsikt över leken.

– Från början var barnen blyga men vi har jättebra kontakt i dag. Det är också kul att höra föräldrarna berätta om hur deras barn har utvecklats, säger Motaz.

– Det här har verkligen överträffat mina förväntningar, berättar Lisa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons