Annons
Karin Granberg. Pressbild: Region Västerbotten

Bakterier trivs i värmen och fukten – Karin Granberg: ”Extra viktigt att sköta om eventuella sår”

NYHETER Under sommaren ökar hudinfektionerna och även små sår kan ge problem. Karin Granberg tipsar om vad du bör tänka på.

Annons

Karin Granberg är läkare vid Erikslids hälsocentral och specialist i allmänmedicin. Skellefteborna kanske känner henne bäst från hennes tid i Fråga doktorn eller som lagläkare i Skellefteå AIK. I ett pressmeddelande tipsar nu Karin om bra sårvård.

Det viktigaste är att undvika infektion och ge bra förutsättningar för att såret ska läka.

– Bakterier trivs när det är varmt och fuktigt. Därför är det extra viktigt att sköta om eventuella sår under sommaren så att de inte blir infekterade, berättar Karin.

Kroppen klarar av att läka de flesta små sår. Såret ska först tvättas rent med tvål och vatten så snabbt som möjligt, sedan gäller det att fortsätta hålla såret rent.

– Om det har kommit smuts, jord eller en glasbit i såret gäller det att få bort det. Om det fastnar bakterier så finns det risk att det blir en infektion, säger Karin.

Annons

– Är det svårt att få bort smutsen så blöter man upp såret ordentligt. Sitter såret under foten så kan du ta ett fotbad. Om såret sitter på armen kan man sätta på ett blött förband, då blir det lättare att rengöra efter ett tag, fortsätter hon.

Om det tar ont att rengöra såret, eller om en sticka ska tas bort, kan bedövningssalva vara en idé. Det kan också vara bra att använda om det är ett barn som gjort sig illa.

Vänta med badet

För att minska risken för infektioner ska man låta bli att klia på sår och bett.

– Låt också bli att bada tills såret har läkt. Om såret är öppet finns det en yta där bakterier kan fastna. Men det beror också på var såret sitter, förklarar Karin.

– Om det är ett litet sår och du verkligen inte kan motstå ett bad kan du använda ett tätt förband så att det inte kommer in vatten. Det finns bra vattentäta plåster.

Annons

Plåster och penna

Det viktigaste är att såret hålls rent och att det inte kommer in smuts eller jord. Beroende på var såret sitter kan man behöva täcka det med ett plåster.

– Det viktiga är att skapa en bra sårläkningsmiljö. Är det ett litet sår som sitter skyddat så behövs inte något plåster. Då luftas såret och läker fortare. Men om det är ett skavsår eller ett sår som sitter under foten behöver du skydda det. Gå inte barfota utomhus om du har ett sår under foten, säger Karin Granberg i pressmeddelandet.

Om såret blir rött, svullet, varmt och ömt är det tecken på infektion. De flesta sår som blir infekterade behöver inte behandlas med antibiotika. Det blir enklare att hålla koll på såret om man ritar med en penna längs den röda yttrekanten, tipsar Karin.

– Om det röda området ökar och blir större och större ska du söka vård. Om den krymper klarar kroppen av att ta hand om infektionen på egen hand, säger hon.

Annons

Kontakt med vården

Om det är ett djupare sår, eller ett skärsår som glipar och inte slutar blöda, så ska det sys så snabbt som möjligt. Såret  läker snabbare då och infektionsrisken minskar.

Dem som har frågor om ett sår ska i första hand kontakta sin hälsocentral, eller ringa till 1177 Vårdguiden. En spruta med vaccin mot stelkramp kan behövas för den som har blivit viten av ett djur, eller om såret har kommit i kontakt med jord.

Karin Granberg uppmanar alla att ta hand om sig själva i sommar.

– Ring 1177 om du behöver råd. Om du kommer till hälsocentralen får du hjälp av en distriktssköterska. De är de riktiga sårproffsen, avslutar hon pressmeddelandet.

Karin Granberg tipsar: Bra saker att ha hemma

  • Pincett – utmärkt för att plocka bort stickor eller små glasbitar.
  • Sax.
  • Plåster.
  • Kompresser.
  • Suturtejp – ibland kan man behöva dra ihop såret.
  • Elastisk binda – det är bra om man har fått ett lite större sår som är svullet.
  • Klorhexidin.
  • Värktabletter, till exempel alvedon.

Källa. Region Västerbotten

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons