Annons
Baserat på pressmeddelande
"Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion", säger Mikael Salo. Foto: Hans-Erik Hägglund / Pixabay

Skellefteå klättrar 18 placeringar i miljöranking: ”En hedrande plats”

NYHETER I tidningen Aktuell Hållbarhets tolfte granskning av kommunernas miljöarbete klättrar Skellefteå från plats 46 till plats 28. Det meddelar tidningen i ett pressmeddelande.

Annons

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition inom miljöområdet på bred front, skriver tidningen. Den baseras på en egen enkät som genomfördes i början av året, tillsammans med data från flera offentliga källor.

Även mätningar av kommunernas utsläppsnivåer samt förändringstakt av växthusgaser och koldioxid tas med i beräkningen. Sedan sätts en totalpoäng.

251 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten – en svarsfrekvens på 87 procent.

– Vi gratulerar Skellefteå till en hedrande plats 28 i årets rankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger chefredaktör säger Mikael Salo i pressmeddelandet.

Annons

”Spelar en nyckelroll”

Granskningen visar att mycket händer inom kommunernas miljöarbete.

Fler arbetar aktivt med att minska utsläppen från transporter än tidigare, enligt Aktuell Hållbarhet. Livsmedel är ett prioriterat område och det ska finnas stor uppfinningsrikedom gällande minskad klimatpåverkan från matserveringar.

En majoritet av kommunerna har en egen produktion av vind, vatten eller solel.

– Att lösa klimatkrisen är högprioriterat och kommunerna spelar här en nyckelroll. Det är positivt att vi ser en ökning i antalet kommuner som investerar i egen förnybar energiproduktion. Numera har en tydlig majoritet av landets kommuner egen produktion av förnybar el, säger Mikael Salo och fortsätter.

Annons

– Solenergi är vanligast, följt av vindkraft. Vi ser också att andelen kommuner som arbetar med egen koldioxidbudget ökar, men från låg nivå, säger han.

”Både rådighet och ansvar”

Men allt är inte positivt i granskningen, enligt Aktuell Hållbarhet.

Implementeringen av Agenda 2030 ska ha saktat in. Tidningen skriver att majoriteten av kommunerna även saknar samarbete med det lokala näringslivet i det arbetet.

”Förvånansvärt få kommuner ställer krav på demonterbarhet eller livscykelanalys vid större ombyggnader eller renoveringar av kommunägda lokaler och bostäder. Arbetet med att ta fram och besluta om kemikalieplaner ser också ut att ha avstannat något. Svaren visar dessutom att det fortsatt finns en utbredd brist på kunskap när det gäller hur ekosystemtjänster hanteras och vägs in i beslutsprocesser”, skriver de.

Annons

Sveriges kommuner beskrivs som motorerna i landets klimat- och miljöarbete.

– Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har de både rådighet och ansvar att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås, säger chefredaktör Mikael Salo i pressmeddelandet.

Topp 10: Aktuell Hållbarhets ranking

Högsta möjliga poäng är 52. Antal poäng anges inom parentes.

  • Helsingborgs stad (40,80)
  • Gävle kommun (38,63)
  • Stockholms stad (37,59)
  • Lomma kommun (37,41)
  • Lunds kommun (37,39)
  • Forshaga kommun (37,03)
  • Malmö stad (36,68)
  • Göteborgs stad (36,45)
  • Uppsala kommun (35,99)
  • Karlstads kommun (35,68)

Källa: Aktuell Hållbarhet

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Aktuell Hållbarhet
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons