Annons
Baserat på pressmeddelande
Stina Wollter. Foto: Anna-Lena Ahlström

Stina Wollter till festival i Skellefteå: ”Lämnar verkligen ingen oberörd”

NÖJE I oktober gästar Stina Wollter Berättarfestivalen i Skellefteå med en egen berättelse, en konsert och en utställning på Museum Anna Nordlander.

Annons

Stina Wollter är konstnär, författare, sångerska och Instagramprofil. Hon tar fajten för allas rätt att få vara trygga med sig själva och fylla sin plats på jorden.

Stina har beskrivit den press som vi människor utsätts för och visat på strategier för motstånd och överlevnad. Något som ledde till en hel folkrörelse, människor som dansade fram på sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp.

– Stina Wollter lämnar verkligen ingen oberörd och vi är stolta och glada över att få presentera henne som den första bokningen till Berättarfestivalen i Skellefteå, säger Monica Lindgren, producent vid Nordiskt Berättarcentrum som arrangerar festivalen.

Annons

”Bilder, berättelser, kroppstrix och dans…”

Stina medverkar med en föreläsning som är ”full av bilder, berättelser, sanning, smärta, skapande, konst, kroppstrix och dans”, som hon själv beskriver det. Tillsammans med sin man, musikern Micke Olsson Wollter, avslutar Stina med en minikonsert som knyter an till hennes berättande.

Stina Wollter säger själv att hon ingår i en större livsviktig berättartradition som kan bidra till förändring:

– Det är en tradition där den personliga berättelsen blir allmängiltig. Det egna skapandet kan väcka fler till lust att skapa, och eftersom skapande är ett vaccin mot maktlöshet kan det bli en början till förändring i ett större perspektiv.

Utställning med ett urval av Stinas konst

Under Berättarfestivalen visas även utställningen Det rör mig, ett urval av Stina Wollters konst, på MAN– Museum Anna Nordlander.

– All konst jag skapar både (be)rör mig och rör mig. Min konst handlar ju om bearbetandet av de stora sammanhangen i den lilla människan, säger Stina om utställningens tema.

Annons

Madelaine Sillfors, curator på MAN, gläds åt att få visa delar av Stina Wollters konstnärskap.

– Stinas konst är något många kan relatera till, det handlar om kroppen och om att leva med sin kropp i världen, det känns fantastiskt att få visa hennes konstnärskap på MAN, det är precis såna frågor vi jobbar med, säger hon.

Berättarfestivalen genomförs 12-18 oktober 2020 i hela Skellefteå kommun. Huvudarrangör är Nordiskt Berättarcentrum i samverkan med kulturinstitutioner och en mängd övriga lokala kulturaktörer.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Nordiskt Berättarcentrum
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons