Annons
Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Foto: Arkivbild

Västerbottensteatern håller öppet: ”Teatern kan vara en plats att hämta kraft ur i denna svåra tid”

NÖJE Västerbottensteatern tar allvarligt på krisen – men stänger inte ner den publika verksamheten helt.

Annons

I ett pressmeddelande berättar Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, att vi befinner oss i en helt unik situation.

– Coronaviruset tvingar oss att helt förändra hur vi lever våra liv och hur vi agerar i vår vardag. För oss på Västerbottensteatern är vår publik och vår personals säkerhet och hälsa av allra största vikt. Med tanke på den rådande situationen vill jag därför informera om de åtgärder vi genomför här på teatern, säger hon.

En balans i hur vi kan agera så att inte hela vårt samhälle lamslås

Trots många inställda föreställningar så kommer inte teatern att stänga helt – utan tills vidare fortsatta att erbjuda stärkande kulturupplevelser, om än i krisanpasssade former.

– Många av de råd och anvisningar som vi nu fått från våra myndigheter syftar till att skapa både en skärpt medvetenhet om läget, men också en balans i hur vi kan agera så att inte hela vårt samhälle lamslås. Här har kulturen en viktig roll att fylla. Vi menar att teatern kan vara en plats att hämta kraft ur i denna svåra tid och till dess att nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten vill vi vara en möjliggörare av den kraften.

Minskat antal platser

De hävdar att utvecklingen följs noggrant och kontinuerligt för att hålla koll på de uppdaterade rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten.

Västerbottensteatern håller öppet. Foto: Arkivbild

– Folkhälsomyndigheten har förbjudit att man samlas fler än 500 personer. Vår teatersalong tar i vanliga fall 120 besökare plus de som står på och bakom scenen. Här har vi nu begränsat antalet platser i salongen till 85 vilket betyder att det totala antalet människor aldrig överstiger 100 personer på och bakom scenen och i salongen.

Försiktighetsåtgärder

Västerbottensteatern har också vidtagit ytterligare försiktighetsåtgärder; alltifrån en ökad städning av alla kontaktytor till hur maten serveras i caféet. Det finns också gott om tvål och handsprit överallt.

Fransesca Quartey riktar också en uppmaning till de som tänker besöka teatern.

– Vi välkomnar fortfarande vår kära publik, men som tidigare vill vi uppmana de som är sjuka, om så än det allra minsta, att stanna hemma. Detta gäller självklart även oss som arbetar på teatern. Vi har även ställt in alla tjänsteresor utanför Skellefteå kommun och har bett våra medarbetare att utöva en stark restriktivitet vad gäller privata resor, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons