Annons
Sponsrad artikel

Pigg jubilar firar och blickar framåt: ”Det blir som ett enda långt kalas”

ANNONS 1980 vann Skellefteå dragkampen om var Västerbottens länsteater skulle placeras. Nu, fyra decennier senare, finns en gedigen historia att blicka tillbaka på – och storslagna planer för framtiden.

Att Västerbottensteatern skulle placeras i Skellefteå var verkligen ingen självklarhet. Tvärtom brukar den typen av verksamhet utgå från länets residensstad, vilket i Västerbotten är Umeå. Det var inte förrän det stod klart att Umeå fick sin musikteaterensemble, som senare blev Norrlandsoperan, som beslut togs om att länsteatern för den talade dramatiken skulle hamna i Skellefteå.

– Det var en dragkamp mellan länets två största städer, och hade det inte varit för en rad starka viljor hade den här teatern inte funnits här idag, berättar Fransesca Quartey som varit VD på Västerbottensteatern sedan 2013.

När beslutet togs fanns redan en etablerad teaterverksamhet i staden som under 1970-talet bedrivits av Riksteatern. Det var sedan på denna grund som den nya verksamheten växte fram med Rutger Nilsson som första teaterchef 1980.

– Det är fascinerande att se hur många föreställningar som producerats genom åren, och hur många bra kulturupplevelser teatern bidragit med – både i Skellefteå och övriga länet, säger Fransesca.

UTVECKLATS MED TIDEN
När det nu gått 40 år sedan bildandet av Västerbottensteatern har det hänt en hel del på vägen. Förutom de dryga 300 föreställningar som satts upp har organisationen bland annat ombildats till aktiebolag med tydliga avdelningar.

– Vi har följt med i utvecklingen för att ständigt vara relevanta och kunna erbjuda fina upplevelser, varav inkluderingen av Nordiskt Berättarcentrum och UngHästen är ett exempel, säger Fransesca.


Tre systrar har premiär 27 februari. Foto: Patrick Degerman Retusch: LisaLove Bäckman

Under året kommer 40-årsjubileumet att firas på olika sätt.

– Det blir som ett enda långt kalas med massor av spännande gästspel, sopp-föreställningar, föreläsningar, stand up och improvisation – för att bara nämna några saker.

Dessutom blir det lite av ett klassiker-år då bland annat Tre systrar och Romeo & Julia sätts upp.

– Den förstnämnda är den ryska klassikern, men i clownversion. Den är underbart galen, oförutsägbar och fantastisk. Romeo & Julia sätts därefter upp i en musikalisk tappning som sommarteater i vackra Medleforsparken, säger Fransesca.

I höst väntar även en jubileumsföreställning som ska bli något utöver det vanliga.

– Vi har ansträngt oss för att skapa en extra bred och rolig repertoar i år, och om det är någon som inte besökt teatern på länge så är det här året ett ypperligt tillfälle. Det kommer att vara allt vi brukar göra plus lite mer av allt.


Under 2021 ska Västerbottensteatern flytta in i nya kulturhuset SARA. Skiss: White

Nästa år blir också ett speciellt år för Västerbottensteatern. Då går nämligen flyttlasset till SARA Kulturhus som just nu håller på att byggas.

– Vi har varit i det här huset sedan 1984 och det finns otroligt mycket minnen i väggarna som vi kommer att sakna, men fördelarna väger helt klart över och vi ser fram emot att ta plats i de nya lokalerna under 2021, säger Fransesca.

HEDRANDE OCH ÄROFYLLT
I de nya lokalerna kommer publikkapaciteten bland annat att dubblas, och helt nya möjligheter för scenografi kommer att finnas.

– Det här är en typ av byggnad som mest troligt inte kommer att byggas på 150 år framöver, så det känns hedrande och ärofyllt att få vara en av de verksamheter som får flytta in där tillsammans med Skellefteå Stadsbibliotek, Skellefteå Konsthall och Museum Anna Nordlander.

Vårens biljettsläpp onsdag 22 januari

Se alla föreställningar och boka dina biljetter på vasterbottensteatern.se

Visste du att Västerbottensteatern:

  • är en länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå.
  • ägs av Region Västerbotten till 60% och Skellefteå kommun till 40%.
  • producerar 8-10 nya uppsättningar per år (under 40 år över 300 stycken).
  • årligen spelar cirka 400-500 föreställningar i Skellefteå, Umeå och på turné i regionen.
  • årligen spelar för över 30 000 personer (under 40 år för ca 1.200.000 personer).
  • har 45 fast anställda (men totalt cirka 100 avlönade under ett år varav många frilansare).
  • har tre konstnärliga avdelningar: Teateravdelningen, UngHästen, Nordiskt Berättarcentrum.
  • flyttar in SARA Kulturhus 2021.

Västerbottensteatern
Nordlandergatan 1, Skellefteå
Läs mer på vasterbottensteatern.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Västerbottensteatern.

Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons