Annons

Lars Lindberg: ”Ingen kommer såklart att bära nummer 21 igen”

SPORT Jimmie Ericsson kommer inte tillbaka. SHL förlorar en av sina största profiler från isen. Men en sak återstår; tröjan ska upp i taket.

Annons

Det tog många år innan vi i Sverige blev riktigt bra på att hylla våra hjältar. I Nordamerika är de till exempel i en klass för sig när det kommer till att göra hjältarna odödliga. Men de senaste åren har även de svenska klubbarna blivit bättre på detta – och det räcker med ett besök i vilken hockeyarena som helst i Sverige för att inse den historiska kraft som sitter i taken.

Så sent som i fredags fick vi se exempel på detta när Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilssons tröja hissades upp i Hovets tak. För att dra en lokal koppling till Skellefteå så sitter även till exempel Tommy Samuelssons nummer 2 i taket i Löfbergs Arena i Karlstad. Det efter tre SM-guld och 19 säsonger i Färjestads BK.

Annons

För Skellefteå AIK:s Jimmie Ericssons del var det den 21 februari ifjol, i ett derby mot Luleå, som han ådrog sig den skada som till slut satte stopp för Skellefteå AIK:s nummer 21. Nu har han deklarerat sitt avsked från ishockeyn som spelare – och det är såklart en självklarhet att ingen kommer att bära nummer 21 på ryggen i en Skellefteå AIK-tröja igen – någonsin.

Det finns två andra stora nummer 21 som sitter i taken runt om i hockeysverige och det är i Karlstad där Jörgen Jönssons tröja pensionerades, men såklart även i Örnsköldsvik där Peter ”Foppa” Forsbergs nummer 21 är hissad.

I Skellefteå har nummer 21 tidigare burits av Martin Karlsson under guldåret 1978, Christofer Abrahamsson och ett gäng till. Men ingen ska såklart bära den efter Jimmie Ericsson. Jag vet inte hur det ens kan vara möjligt att någon ska kunna ta på sig den tröjan efter vad Jimmie har gjort för Skellefteå AIK och 0910-regionen.

15 säsonger, 518 SHL-matcher, 149 slutspelsmatcher, två SM-guld, Gagarin Cup i KHL 2015, OS-silver 2016, VM-guld 2013, Peter Forsberg Trophy 2013 som svensk ishockeys bästa forward, Guldpucken 2013.

Annons

Men förutom dessa siffror tänker jag såklart också på underhållningssidan då det trots allt är mitt jobb. Jimmie har satt färg på ligan i nästan två decennier. Han har ökat intresset för svensk ishockey och satt Skellefteå på hockeykartan igen. Och trots alla supertalanger som kommit fram genom åren i den svartgula dressen är det Jimmie Ericsson som är mest förknippad med Skellefteås gyllene generation med sex raka SM-finaler (Jimmie var ej med 2015).

Det är klart att tröjan ska pensioneras. När den andra som förknippas starkast med den generationen slutar, så skulle jag bli förvånad om inte även hans nummer också pensioneras.
Det är det optimala sättet att säga tack på – och det har Jimmie Ericsson och Joakim Lindström förtjänat.

LARS LINDBERG
Idrottstokig sportkommentator med rötterna i Myckle, Skellefteå.

Krönikan publicerades i
senaste Megafonen – läs
hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons