Annons

Dags för berättarfestival i och runt Skellefteå: ”Ett smörgåsbord av berättande”

NÖJE Efter tio år har en del förändringar kring Berättarfestivalen gjorts.

Annons

Nordiskt Berättarcentrum är en del av Västerbottensteatern som jobbar för att främja berättandet lokalt och i övriga Norden.

– När vi drog igång detta fanns inget berättarcentrum i Norden så vi bestämde oss för att ta den positionen. Bara för att det är ett nav för ett stort område måste det inte ligga i Stockholm, säger Robert Herrala, verksamhetschef.

Annons

Nordiskt Berättarcentrum arbetar med fyra olika delar; berättande som konstform, som pedagogiskt verktyg, som del av vårt kulturarv och i form av socialt engagemang.

– Berättande är något som fungerar i många olika sammanhang och som vi använder oss av dagligen, men vi vill vara ett nav som främjar detta och som hjälper till med resurser när vi kan, säger Robert.

I samband med skapandet av berättarcentrumet blev det också klart att organisationen tar över Berättarfestivalen som arrangerats i Skellefteå de senaste tio åren. Västerbottensteatern har även tidigare varit drivande i projektet – men är nu alltså huvudarrangör genom Nordiskt Berättarcentrum.

– Nu finns det ett tydligt ansvar för oss att driva detta framåt, men det är fortfarande viktigt att poängtera att det är ett samarbete mellan väldigt många aktörer. Förutom oss är det ett 40-tal andra föreningar, kommuner och organisationer som arrangerar tillställningar under den vecka som Berättarfestivalen pågår, säger Robert.

FÖRSTA GÅNGEN PÅ HÖSTEN
I år kommer festivalen för första gången att vara på hösten, mellan den 14-20 oktober.

– Det finns flera anledningar till det. Dels så tror vi att den här typen av kultur gör sig bättre på hösten då människor vill söka sig in i mysiga lokaler för att njuta av berättande än på våren då många längtar efter solen. Dels så har Berättarfestivalen på våren ofta krockat med andra arrangemang, inte minst hockeyslutspel, säger Robert.

Annons

I årets program finns som vanligt över 100 programpunkter att uppleva under denna vecka.

– Vi på Nordiskt Berättarcentrum arrangerar ett helt gäng med roliga saker – men andra har som sagt också det. Ofta är de dessutom kostnadsfria, säger Robert.

För att visa på bredden av berättande som sker nämner Robert programpunkten Kallocain.

– Där möts metal-musik och Karin Boyes framtidsklassiker i en helt ny tappning med berättare och ett metalband på scenen. Det är något nytt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons